Pet infrastrukturnih projekata koji će promijeniti izgled, a i funkciju Sarajeva

10.05.2021. 14:45 / Izvor: Akta.ba
Pet infrastrukturnih projekata koji će promijeniti izgled, a i funkciju Sarajeva
OTVORI GALERIJU

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, zajedno sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom i direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačem obišli su danas gradilišta.

Načelnik Općine Novi Grad  Semir Efendić, zajedno sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom i direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačem i njihovim saradnicima obišli su danas gradilišta pet velikih infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćaja, koji se realiziraju na području općine Novi Grad Sarajevo, akoji će promijeniti izgled i funkciju našeg grada. Radi se o rekonstrukciji ulice Ahatovićka u naselju Dobroševići, ulici Avde Palića u Zabrđu, te ulice Adema Buće u Buća Potoku, kao i dovršetku izgradnje primarnih saobračajnica IX transverzale i proširenja ulice Džemala Bijedića.

"Gradilišta koja smo danas obišli su dio onih projekata koji mijenjaju lice naše općine, a svaki za sebe su od velike važnosti za život naših građana. Ulica Ahatovićka, gdje je završena rekonstrukcija oko 400 metara ceste, dio je veze Kantona Sarajevo, odnosno općine Novi Grad sa općinom Ilijaš i zbog toga je kategorisana kao regionalna cesta. Ulica Avde Palića, gdje se već treću godinu zaredom radi rekonstrukcija, za mjesec bi trebala biti završena. U prethodnim godinama Općina Novi Grad je izvršila kompletnu zamjenu vodovodne mreže koja je bila dotrajala, a po prvi put je u ovoj ulici urađena odvodnja sa saobraćajnice, kao i trotoari za pješake", rekao je načelnik Efendić.

Efendić i Šteta obišli su i ulicu Adema Buće, gdje su radovi na rekonstrukciji oko kilometar saobraćajnice upravo počeli. Radi se o dionici ove ulice koja je izostavljena 2014. godine, prilikom prvobitne rekonstrukcije ulice zbog toga što nije bilo riješeno pitanje odvodnje. U prošloj godini Općina je završila izgradnju separatne kanalizaciione mreže u ulici Smaila Šikala, čime je omogućeno da se završi i ovaj dio ulice Adema Buće.

Iz ulice Džemala Bijedića do autoputa bez semaforskih raskrsnica

Predstavnici Općine i Kantona, obišli su i gradilišta IX transverzale i ulice Džemala Bijedića, saobraćajnica koje su dio primarne mreže i jedna na drugu se nadovezuju. Njihovim završetkom u velikoj mjeri će biti poboljšan primarni saobraćaj kroz općinu Novi Grad, ali i kroz Sarajevo.

"Na IX transverzali radi se spoj sa ulicom Safeta Zajke, odnosno kružni tok. Radovi su počeli prije nešto manje od dva mjeseca, a prilikom obilaska mogli smo se uvjeriti da je dinamika izvođenja radova dobra. Nedavno je Skupština KS usvojila Odluku o preseljenju privremenih objekata koji se nalaze na tom lokalitetu, a Zavod za izgradnju KS u narednom periodu treba riješiti pitanje tih objekata. Svi radovi su ugovoreni, tako da očekujemo da se nakon toga radovi nastave u punom kapacitetu i da se dovrši taj spoj", pojasnio je Efendić.

U subotu je počelo asfaltiranje ulice Džemala Bijedića, gdje su radovi produženi zbog zamjene svih instalacija ispod saobraćajnice i proširenja saobraćajnice sa dvije na četiri kolovozne trake, gdje se u suštini pravi još jedna saobraćajnica uz raniju, a izgrađeni su trotoari sa obje strane saobraćajnice, zamijenjene sve instalacije, novi red rasvjete. Ulica Džemala Bijedića se spaja na IX transverzalu preko koje putem LOT-a 2C  izlazi na autoput, tako da će se iz ulice Džemala Bijedića bez semaforskih raskrsnica moći doći do autoputa. To će promijeniti u velikoj mjeri izgled, a i funkciju našeg grada. Radovi su u završnoj fazi, asfaltiranje i postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije idu puno brže nego zamjena podzemnih instalacija, tako da se očekuje da radovi na saobraćajnici do kružnog toka na ulazu u Bingo tržni centar budu završeni do ljeta.

Saradnja Općine i Ministarstva je ključ uspjeha u izgradnji cestovne infrastrukture

Ministar Šteta istakao je da Ministarstvo saobraćaja, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad zajedno rade puno projekata. "Pet je projekata koje smo danas obišli, radovi idu svojim tokom, čak i iznad rokova, jako smo zadovoljni, imamo jako dobru saradnju i to je ključ uspjeha u cestovnoj infrastrukturi. Moram pohvaliti načelnika i Općinu na operativnosti i susretljivosti. Mi se s druge strane trudimo da budemo brzi što je moguće više i nadam se da će građani kroz radove koje radimo u ovoj godini, uvidjeti da ta saradnja funkcioniše veoma dobro. Općina Novi Grad je jako bitna općina sa bitnom cestovnom infrastrukturom, negdje proširujemo ceste, negdje gradimo nove, našim sugrađanima u padinskim dijelovima Novog Grada dajemo nove saobraćajnice koje su puno kvalitetnije i korisnije“, rekao je ministar Šteta.          

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije