Otvorena ambulanta Oružanih snaga BiH u Čapljini

Investicije / PROJEKTI

Otvorena ambulanta Oružanih snaga BiH u Čapljini

Pripadnici Oružanih snaga BiH tako su dobili četiri ustanove u kojima mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu.

28.05.2021. 15:32 / Izvor: Dnevni Avaz

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i britanski ambasador u BiH Matt Field otvorili su prostorije nove ambulante u vojarni Oružanih snaga BiH "Božan Šimović" u Čapljini.

Time je, kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, zaokružen projekt otvaranja četiri ambulante, nakon što je to već ranije urađeno u Banjoj Luci, Tuzli i Rajlovcu.

Pripadnici Oružanih snaga BiH tako su dobili četiri ustanove u kojima mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu.

Napravljen iskorak

Uz ministra Podžića i ambasadora Filda, ceremoniji otvaranja ambulante prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, zapovjednik NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Erik (Eric) Folkestad te ostali predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i dužnosnici s državne i lokalne razine vlasti.

Uspostavljanje ambulanti na četiri lokaliteta Oružanih snaga BiH odvija se kroz projekt koji s 933.000 maraka finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji je iniciran u kolovozu 2016. godine formiranjem zajedničke radne grupe (MO BiH, OS BiH, Ambasada Velike Britanije i NATO Štab).

Projekt je usmjeren i ka razvoju sanitetske službe Oružanih snaga BiH te unapređenju zdravstvene zaštite pripadnika Oružanih snaga BiH na području cijele BiH, kao i kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu kroz ocjenu zdravstvene sposobnosti.

"Otvaranjem ovih ambulanti, pored zdravstvene zaštite za svoje pripadnike, bit će napravljen i veliki iskorak po pitanju saradnje sa zdravstvenim i drugim institucijama širom BiH",  izjavio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

On je ujedno zahvalio Britanskoj ambasadi u BiH koje je ambulante opremilo svom potrebnom medicinskom opremom.

Poboljšana usluga

Podžić je naglasio da predstoji registracija ambulante kod nadležnih organa, omogućavanje specijalizacije liječnika kroz specijalističke grane koje su potrebne Oružanim snagama BiH te daljnji prijem ljekara u profesionalnu vojnu službu.

"Nećemo se zaustaviti samo na ovome, nego ćemo nastaviti na razvijanju kapaciteta sanitetske službe u cilju dostizanja novih sposobnosti", zaključio je ministar Podžić.

Britanski ambasador Met Fild kazao je kako je ovaj medicinski centar proizvod saradnje Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a i još jedan pokazatelj onoga što članstvo u savezu, poput NATO-a, zbilja znači.

"Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti pružati podršku Oružanim snagama BiH na njihovom putu ka NATO-u. Ali, napredak traži konkretne reforme. Radujemo se nastavku saradnje s OS BiH na izazovima koji su pred nama", poručio je britanski ambasador.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general Ivica Jerkić je naglasio da je uz građevinske firme iz BiH na projektu uspješno i kvalitetno angažirana i vlastita građevinska služba Oružanih snaga BiH.

"Već sada možemo vidjeti veliko poboljšanje na polju medicinske usluge, što će u konačnici, doprinijeti i prijemu novog mladog medicinskog osoblja, čiji će status uskoro biti reguliran u cjelokupnom zdravstvenom sistemu u BiH", zaključio je general Jerkić.

Podršku u projektu pružio je NATO Štab Sarajevo (NHQSa), a zapovjednik NATO Štaba Sarajevo general Erik Folkestad je istaknuo da je ovaj projekt pravi primjer da se pokaže šta se sve može uspješno učiniti kada više partnera radi zajedno, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije