Održana prezentacija projekta i studija za poboljšanje ceste Sarajevo – Foča

Investicije / PROJEKTI

Održana prezentacija projekta i studija za poboljšanje ceste Sarajevo – Foča

Prije nekoliko dana je u opštini Istočna Ilidža održana je prezentacija Projekta i studija za poboljšanje ceste na SEETO pravcu 2b, dionica Sarajevo – Foča.

12.06.2021. 09:18 / Izvor: Akta.ba

Prije nekoliko dana je u opštini Istočna Ilidža održana je prezentacija Projekta i studija za poboljšanje ceste na SEETO pravcu 2b, dionica Sarajevo – Foča (Brod na Drini), koji se provodi pod pokroviteljstvom Delegacije EU u BiH. Na sastanku su, pored predstavnika Opštine Istočna Ilidža, bili prisutni i predstavnici konzorcijuma EPTISA – IPSA Institut, kao i predstavnici JP "Putevi RS", Mtel-a, ZP "Elektrodistribucija"i JКP „ViК“.

Cilj ovog projekta je izrada Glavnog projekta sa pratećim elaboratima i priprema tenderske dokumentacije za izbor izvođača radova, što je preduslov za otpočinjanje ovog kompleksnog infrastrukturnog zadatka, koji je od krucijalnog značaja i za stanovnike naše opštine, budući da jedna od 4 dionice (ruta Aerodrom Sarajevo – Bogatići) prolazi kroz teritoriju ove opštine.

"Trenutno je u toku druga faza ove aktivnosti, koja se odnosi na ishodovanje Urbanističke saglasnosti za koju je, između ostalog, potrebno izraditi Idejni projekat i Studiju izvodljivosti, a završen je čitav set kompleksnih aktivnosti, počevši od izrade Studije optimizacije trase, preko geodetskog snimanja cjelokupne trase, vađenja uzoraka kolovozne konstrukcije i geotehničkog istraživanja. Trenutno su završene aktivnosti na izradi Saobraćajne studije i Tehničke studije, na bazi čijih ključnih elemenata je izrađena i Prethodna studija izvodljivosti", saopćili su iz ove opštine

Nakon izrade cjelokupne projektno-tehničke dokumentacije i pripreme tenderske dokumentacije, stvoriće se uslovi za izbor izvođača radova, kako bi se mogli započeti radovi na rekonstrukciji, proširenju i ukupnom poboljšanju saobraćajne infrastrukture na 71 kilometar dugoj dionici do Broda na Drini, što bi bilo od nemjerljivog značaja i za našu zajednicu, ali čime bi se značajno unaprijedili infrastrukturni uslovi za novi investicioni ciklus u poslovnim zonama u našoj opštini, koje se direktno naslanjaju na ovu saobraćajnicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije