Sokolac će kandidovati projekat proizvodnje energije iz obnovljivih izvora

Investicije / PROJEKTI

Sokolac će kandidovati projekat proizvodnje energije iz obnovljivih izvora

USAID je odobrio nova sredstva namjenjena za podršku procesu sanacije i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata za zajedničko dobro svih građana.

15.06.2021. 15:00 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici humanitarne organizacije CRS BiH (Catholic Relief Services), koji sprovode projekat PRO – Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) Agencije za međunarodni razvoj USAID, posjetili su danas opštinu Sokolac i razgovarali sa načelnikom Milovanom Bjelicom o nastavku dugogodišnje saradnje.

USAID je odobrio nova sredstva namjenjena za podršku procesu sanacije i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata za zajedničko dobro svih građana.

Prema riječima Renate Dlouhi Кastelic, ispred CRS-a, radi se o novoj projektnoj komponenti odnosno o podršci infrastrukturnim projektima.

"Opština Sokolac je dugogodišnji partner na projektu PRO – Budućnost i jedna je od 75 opština i gradova koji mogu aplicirati na istom. Na današnjem sastanku razgovarali smo o kriterijumima i novim idejama. Drago nam je što nastavljamo saradnju i želimo mnogo sreće opštini Sokolac u apliciranju", istakla je Dlouhi Кastelic.

Načelnik Milovan Bjelica zahvalio je gostima na ukazanoj posjeti i otkrio da će opština Sokolac kandidovati projekat koji se odnosi na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

"To podrazumijeva postavljanje solarnih panela na Sportskoj dvorani, nove unutrašnje rasvjete (led), kao i spoljašnje rasvjete s obzirom na to da su u neposrednoj blizini smještene škole, čime bi se ostvarile značajne uštede. Riječ je o dijelu grada koji je u samom centru i gdje cirkuliše veliki broj i mladih i starijih građana. Opština Sokolac je inače posvećena oblastima ekologije, proizvodnje zdrave i organske hrane, očuvanja životne sredine, te energetske efikasnosti. Spremni smo, kao lokalna zajednica, da uzmemo značajno finansijsko učešće, što je i sama obaveza. Do 1. septembra trebalo bi da prikupimo projektnu dokumentaciju i pošaljemo na ocjenu odgovornima", kazao je Bjelica.

Odobrena sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, u okviru projekta PRO – Budućnost, implementiraju se tri godine, u periodu od 2020. do 2022. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije