Koliko će trajati rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu?

Investicije / PROJEKTI

Koliko će trajati rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu?

Nakon 60 godina biće kompletno zamijenjena sarajevska tramvajska pruga na relaciji Marijin Dvor – Ilidža u oba smjera.

21.06.2021. 07:52 / Izvor: BHRT

Nakon 60 godina biće kompletno zamijenjena sarajevska tramvajska pruga na relaciji Marijin Dvor – Ilidža u oba smjera. Riječ je o 21-om kilometru pruge čime bi tramvajski saobraćaj trebao biti znatno unaprijeđen. I dok se kreće u nove projekte, stari još nisu završeni.

Svi rokovi za rekonstrukciju tramvajske stanice Otoka, probijeni su. Građani sa kojima smo razgovarali upravo na ovom stajalištu, strahuju da bi i rekonstrukcija pruge mogla imati istu sudbinu.

Za rekonstrukciju pruge predviđene su dvije godine, a radovi će se prvo izvoditi na dionici Ilidža -Nedžarići. U GRAS-u ističu da će se ovim činom tramvajski prevoz biti znatno unaprijeđen. U planu je i nabavka novih tramvaja.

Resorni ministar uvjerava da se situacija kao sa stanicom Otoka neće ponoviti, te da će za rekonstrukciju pruge biti ispoštovani rokovi i da bi rekonstrukcija mogla ići i brže od predviđenog.

Dosadašnje radove na poboljšanju tramvajskog saobraćaja profesor Osman Lindov, predsjednik Udruženja inžinjera saobraćaja BiH, smatra vrlo oskudnim i prepunim nedostataka. Prioritetno, ističe, treba napraviti rekonstrukciju organizaciono pravne strukture nad javnim prevozom.

Početak radova na rekonstrukciji pruge očekuje se u narednih mjesec dana. Vrijednost projekta nešto je viša od 20 miliona eura, a izvođač radova biće firma iz Kine.

Fotografija: BHRT

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije