Pokrenuta izrada sektorske strategije dugoročne obnove zgrada u FBiH

15.07.2021. 14:23 / Izvor: Akta.ba
Pokrenuta izrada sektorske strategije dugoročne obnove zgrada u FBiH

Rok za izradu Strategije je 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Vlada FBiH je donijela Odluku o izradi Sektorske strategije dugoročne obnove zgrada u Federacije BiH za period do 2050. godine. Na ovaj način pokreće se proces izrade ove strategije koja je sektorski strateški dokument Federacije BiH, baziran na troškovno efikasnom pristupu obnovi zgrada, te obuhvata politike, mjere, vremenski okvir, izvore finansiranja i poticanja realizacije mjera, a treba rezultirati smanjenjem potrošnje energije i emisija CO2.

Strategija obnove zgrada treba osigurati dugoročni okvir za obnovu fonda zgrada do vrlo visokog nivoa energijske efikasnosti kroz potpuno angažiranje građevinske industrije, građevinskih operativa i finansijskih institucija čime će se doprinjeti smanjenju operativnih troškova zgrada u privatnim i javnim budžetima, smanjenju emisija CO2, niskokarbonskom ekonomskom razvoju i sigurnoj opskrbi energijom, što će u konačnici rezultirati snažnim razvojnim ciklusom javnog i privatnog sektora, kao i niza drugih ekonomskih i društvenih prednosti.

Tokom izrade Strategije osigurat će se usklađenost s relevantnim strateškim dokumentima Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, kao i iz procesa evropskih integracija i međunarodno prihvaćenim globalnim ciljevima održivog razvoja (ispunjenje obaveza iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i Mape puta Evropske Unije do 2050. godine). 

Nosilac izrade ove strategije je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a ostali sudionici su nadležna tijela vlasti i institucije na nivou FBiH, kantona i jedinica lokalne samouprave, te drugi socio-ekonomski partneri. 

Rok za izradu Strategije je 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije