Japan pokreće izradu studije izvodljivosti Bloka 7 u TE Tuzla

26.04.2013. 08:02 / Izvor: eKapija.ba
Japan pokreće izradu studije izvodljivosti Bloka 7 u TE Tuzla

Izradu studije predložila je kompanija Hitachi Ltd., a studiju će izvesti vladina agencija JICA (Japanska agencija za međunarodnu saradnju) kako bi utvrdila mogućnost finansiranja projekta u sklopu tzv. PSIF šeme.

Vlada Japana odlučila je da pokrene proces izrade studije izvodljivosti (Feasibility Study) za projekat izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla. Izradu studije predložila je kompanija Hitachi Ltd., a studiju će izvesti vladina agencija JICA (Japanska agencija za međunarodnu saradnju) kako bi utvrdila mogućnost finansiranja projekta u sklopu tzv. PSIF šeme (Private Sector Investment Finance Scheme).

Putem PSIF šeme JICA nudi povoljan finansijaski aranžman i kreditna sredstva za privatni sektor. U okviru PSIF šeme JICA pruža podršku japanskim privatnim kompanijama koje posluju u zemljama u razvoju kroz obezbjeđivanje zajmova i kapitala. PSIF šema je usmjerena na postizanje sljedećih ciljeva: ispunjenje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDGs) i smanjenje siromaštva; razvoj infrastrukture i podsticanje ekonomskog rasta; ublažavanje efekata globalnog zagrijavanja.

Planirano je da za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla budu primijenjene najmodernije tehnologije kako bi bili zadovoljeni striktni EU standardi u oblasti zaštite životne sredine. Studija izvodljivosti biće izrađena u skladu sa pravilima tenderske procedure za izbor najpovoljnijeg ponuđača/projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla koju je raspisala JP Elektroprivreda BiH d.d.

Dvije japanske kompanije (Hitachi Ltd. i konzorcijum koji predvodi Toshiba Corporation) našle su se na listi kvalifikovanih kandidata/podnosioca prijava na tenderu koji je trenutno u toku. Povodom pokretanja izrade studije izvodljivosti ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki dao je sljedeću izjavu: "Zaštita životne sredine jedan je od stubova japanske razvojne pomoći (ODA) u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će napredne tehnologije za zaštitu životne sredine koje mogu ponuditi japanske kompanije doprinijeti održivom razvoju Bosne i Hercegovine i budućoj integraciji zemlje u Evropsku uniju."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije