Zenica za nove fasade i zamjenu azbestnih krovova izdvaja novih 333 hiljade KM

05.08.2021. 14:44 / Izvor: Fena
Zenica za nove fasade i zamjenu azbestnih krovova izdvaja novih 333 hiljade KM

Predstavnici etažnih vlasnika potpisali su sa Gradskom upravom Grada Zenica ugovore za sufinansiranje troškova u sklopu projekata poboljšanja energetske efikasnosti stambenih zgrada.

Predstavnici etažnih vlasnika potpisali su sa Gradskom upravom Grada Zenica ugovore za sufinansiranje troškova u sklopu projekata poboljšanja energetske efikasnosti stambenih zgrada, u sklopu kojeg će na 14 zgrada biti zamijenjeni azbestni krovovi, a na dvije će zgrade biti postavljena nova fasada.

Termo-izolacione fasade će biti minimalne debljine 10 cm, a sanaciju svih zajedničkih dijelova zgrada u sklopu projekata energetske efikasnosti, u maksimalnom iznosu do 50 posto investicije, finansirat će Grad. Zenica je ove godine za ovu namjenu osigurala iznos od 333.021,16 KM.

"Prije svega, morate znati da su stambene zgrade privatno vlasništvo. Znači, za mene nema nikakve razlike između kuće u 'Šerićima' ili 'Mošćanici' i zgrade u gradu. Zato ću još naredne godine dozvoliti ovakav projekt, a onda ću krenuti i sa individualnim kućama", izjavio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Najavio je mogućnost kreditnog zaduženja kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a sve, kako je kazao, s ciljem da "utoplimo sve kuće". 

Projekti "utopljavanja" zgrada novim fasadama i zamjenom azbestnih krovova, koji se u tom gradu realiziraju posljednje tri godine, rezultirali su izradom 16 fasada i 33 nova krova na objektima zajedničkog stanovanja, što je gradski budžet koštalo oko 800.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije