Započela izgradnja novog objekta osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli

02.09.2021. 14:31 / Izvor: Akta.ba
Započela izgradnja novog objekta osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli

Polaganjem kamena temeljca danas je započeta izgradnja novog objekta Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli.

Polaganjem kamena temeljca danas je započeta izgradnja novog objekta Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli. Kamen temeljac položili su premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, predsjedavajući Skupštine TK Slađan Ilić, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, ministar kulture, sporta i mladih Zlatan Muratović, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i direktori Osnovne i Srednje Muzičke skole u Tuzli Nedim Suljić i Dejan Milkunić. Novi školski, ali i objekat kulture u Tuzli bit će izgrađen na lokaciji starog objekta muzičkih škola, čime će se i simbolično nastaviti uspješna tradicija školovanja mladih muzičara na ovom području.

"Izgradnjom ove zgrade Vlada Tuzlanskog kantona daje značajan doprinos razvijanju umjetničkih vrijednosti i razvoju muzike na ovim prostorima. Tuzla je već odavno prepoznata sa svojim muzičkim atributima i čini jedan od bosanskohercegovačkih središta razvoja muzičkog života. Ovim novim objektom otvaramo vrata mladim, talentiranim ljudima koji će se razvijati na naslijeđu koje su utemeljili značajni muzički stvaraoci, tako da sada imamo ne samo obnovu tradicije muzičkog stvaralaštva nego i postrek daljem razvoju", kazao je premijer Hodžić.

Podsjećamo, prvu fazu izgradnje objekta Vlada je osigurala oko 1,5 miliona KM. Tome je  Fond za poticaj razvoja ILDP-a dodao 173.500,00 KM, a Grad Tuzla 70.000,00 KM, čime je zaokružena finansijska konstrukcija za prvu fazu izgradnje ovog modernog objekta.

"Danas je veoma bitan dan za Tuzlu, Tuzlanski kanton i cijelu tuzlansku regiju uopće. Tuzla će vrlo brzo dobiti jedan moderan, funkcionalan, savremen objekat koji će poslužiti za razvoj kulture i obrazovanja u našem kantonu. Danas počinju radovi na I fazi izgradnje objekta Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli. To podrazumijeva izgradnju i pokrivanje objekta, te ugradnju stolarije i fasade, i rok za završetak ove faze je 120 dana. Nakon toga nastavljamo da II fazom koja podrazumijeva unutrašnje radove i opremanje objekta", kazao je ministar Baraković, te dodao da će Vlada po okončanju ovih radova uzeti sebi u zadatak da, u skladu sa mogućnostima, iznađe i dodatna sredstva za završetak cijelog objekta. "Vlada će učiniti sve da učenici već slijedeće školske godine uđu u novi objekat Osnovne i Srednje muzičke škole", kazao je.

Nakon zabrane rada u starom objektu, koji je u međuvremenu i srušen JU Osnovna muzička škola Tuzla i JU Srednja muzička škola "Čestmir Mirko Dušek" Tuzla godinama realiziraju nastavu u objektu Osnovne škole "Centar" Tuzla. Ono što je značajno je da će novim objektom po prvi puta muzičke škole u Tuzli dobiti svoju namjensku zgradu. Stari, srušeni objekat u kojem su radile muzičke škole bio je ulaz u zgradu nekadašnjeg Doma armije.

"Nažalost zbog tonjenja, stari objekat se toliko nagnuo, da je bilo čudo da se sam nije urušio, zbog toga su inspekcije zabranile rad u tom objektu. Tada je bilo dovoljno prostora u sadašnjoj osnovnoj školi „Centar“, ali je sada taj objekat tijesan za sve škole. Zbog memorije mjesta, jer je muzička škola ovdje bila najduže, odlučili smo da se novi namjenski objekat gradi baš ovdje. Po prvi puta u Tuzli i Tuzlanskom kantonu imat ćemo zgradu namjenski građenu za muzičku školu", kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin imamović i dodao da je današnji čin polaganja kamena temeljca samo prvi korak, ali i put od 70.000 milja počinje prvim korakom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije