Potpisani sporazumi: Najavljeni javni pozivi za projekte na Bjelašnici i Igmanu

06.09.2021. 14:58 / Izvor: Akta.ba
Potpisani sporazumi: Najavljeni javni pozivi za projekte na Bjelašnici i Igmanu

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je jutros dva sporazuma s v.d. direktorom KJP "ZOI 84" Jasminom Mehićem i direktoricom Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je jutros dva sporazuma s v.d. direktorom KJP "ZOI 84" Jasminom Mehićem i direktoricom Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov koji podrazumijevaju realizaciju sufinansiranja projekata izgradnje novog vertikalnog i rekonstrukcije postojećeg sistema transporta na Bjelašnici i Igmanu, te prvu fazu izgradnje i modernizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate. 

Za sufinansiranje navedenih projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo odobreno je 2.295.000 KM.

"Opredjeljenje ove Vlade je da ulaže u planine Bjelašnicu i Igman, a trenutno u KJP "ZOI 84" imamo, osim ova dva, i druge spremne projekte koji su urađeni po savremenim metodološkim zahtjevima i zato koristim priliku da kažem da ćemo u narednom periodu imati dobre priče o ulaganju u Bjelašnicu i Igman", kazao je ministar Delić nakon jutrošnjeg potpisivanja sporazuma. Istakao je da su ova  dva projekta pripremljena u vrlo kratkom vremenu uprkos komplikovanim administrativnim procedurama, koje su posebno kompleksne kada se radi o projektima ovog tipa. Najavio je i projekte drugih javnih preduzeća iz resora privrede.

"Imamo dosta spremnih projekata u javnim preduzećima i sa svima ćemo potpisati sporazume o sufinansiranju projekata, dijelom zbog transparentnosti trošenja javnog novca, a dijelom i da se pojača i pospješi odgovornost javnih preduzeća prema sredstvima iz Budžeta, kako bi ti projekti bili što kvalitetnije pripremljeni i implementirani", pojasnio je ministar Delić.

Jasmin Mehić, v.d. direktor KJP "ZOI 84" pojasnio je da projekat izgradnje novog vertikalnog i rekonstrukcija postojećeg sistema transporta na Bjelašnici podrazumijeva nabavku i instaliranje novog ski lifta na trasi BX na Bjelašnici, te zamjenu i servisiranje postojeće instalacije lifta BX.

"Oba lifta ići će istom trasom, uporedo jedan pored drugog", istakao je direktor Mehić i dodao: "Jedan od osnovnih razloga paralelne uspostave liftova je posjedovanje potrebnih dozvola koje ne iziskuju dodatne promjene regulacionog plana gradnje, što će ubrzati njihovu implementaciju." Na ovaj način povećat će se kapacitet liftova i do tri puta, obzirom da je sadašnji lift star trideset godina, a njegov trenutni kapacitet je ispod 30 posto od projektovanog. Direktor Mehić najavio je i da će već sutra biti raspisani javni pozivi za realizaciju ova dva projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije