Federacija počela ispunjavati obaveze prema Energetskoj zajednici (VIDEO)

16.09.2021. 08:08 / Izvor: Fena
Federacija počela ispunjavati obaveze prema Energetskoj zajednici (VIDEO)

Džindić je najavio da bi za godinu dana trebali biti otvoreni i terminali u Bihaću i Blažuju.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić izjavio je tokom obilaska terminala u Živinicama da je zadovoljan što je u prethodnih godini i po realizovana investicija od pet miliona KM i omogućeno da Terminali Federacije BiH na području Tuzlanskog kantona funkcionišu u punom kapacitetu. 

Dodao je da će u narednom periodu biti investirano još 20 miliona KM, čime će terminal u Živinicama biti stavljen u potpunu upotrebu.

"Danas imamo šest miliona litara goriva u ovim terminalima, što je prvi put da Federacija ispunjava svoje obaveze prema Energetskoj zajednici", rekao je Džindić.

Istakao je da su prvi put robne rezerve smještene u tim terminalima, a operater je iznajmio dio kapaciteta i privatnim licima.

Džindić je najavio da bi za godinu dana trebali biti otvoreni i terminali u Bihaću i Blažuju. 

Predsjednik Uprave Operatora Terminali FBiH Hermedin Zornić naveo je da danas naftni terminali FBiH prvi put primaju obavezne rezerve nafte i naftnih derivata koji su pozakonu predviđeni za vanredne situacije.

Pojasnio je da će stavljanjem u funkciju terminala u Bihaću i Blažuju biti operativno 60 posto kapaciteta koji su zadati evropskim direktivama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije