Položen kamen temeljac za izgradnju aneksa zgrade Općinskog suda Zenica

21.09.2021. 14:19 / Izvor: Fena
Položen kamen temeljac za izgradnju aneksa zgrade Općinskog suda Zenica

Za izgradnju je EU izdvojila dva miliona eura.

Predsjednica Općinskog suda Zenica Dženana Brković i šef Delegacije Evropske unije te specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler svečano su danas položili kamen temeljac za početak gradnje aneksa zgrade Općinskog suda Zenica, za čiju izgradnju je EU izdvojila dva miliona eura.

"Projekat rekonstrukcije i adaptacije odnosi se i na adaptaciju suterena i prizemlja Općinskog suda u Zenici. Na taj ćemo način dobiti tri pritvorske ćelije i kancelariju Sudske policije. Što se tiče prizemlja, proširit će se pisarnica i šalter sala te će građani imati adekvatniju i bolju uslugu od strane našeg suda", naglasila je Brković.

Zgrada aneksa osigurat će dodatnih 2.300 kvadratnih metara korisne površine, što je “jako bitno za sud koji ima izuzetno dobre rezultate rada, ali nema uslove rada u skladu sa standardima EU”.

"Na ovaj način te standarde ćemo imati. Izdvoijila bih da ćemo imati dvije velike sudnice i osam kancelarija, koje su po projektu nazvane “kancelarija za sudiju i daktilografa”", podvukla je Brković.

Ambasador Sattler je, prije polaganja kamena temeljca za novu zgradu Općinskog suda Zenica, danas otvorio i novoizgrađeni Deveti paviljon u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, za što je EU izdvojila dodatnih 2,1 miliona eura. Oba su projekta dio šireg paketa pomoći EU za izgradnju i rekonstrukciju objekata u oblasti pravosuđa, s ciljem podrške jačanju vladavine prava u BiH.

"Lično, preferiram ovakve projekte gdje, u relativno kratkom roku, vidite prave rezultate i njegove efekte. Imali smo priliku da položimo kamen-temeljac za aneks Općinskog suda u Zenici, a uvjeravaju me da bi projekt trebao biti završen do kraja naredne godine. Nadam se da ćemo ga moći zajednički i otvoriti", kazao je Sattler.

On je istakao kako su “upravo to stvari koje i građani žele da vide”. Građani, smatra Sattler, žele da vide aktivnosti, dinamiku, brzinu, a ne blokade.

Naglašava da je u proteklih 15 godina EU uložila više od 50 miliona eura u različite aktivnosti u oblasti pravosuđa, uključujući i ulaganja u izgradnju i adaptaciju sudova, tužilaštava i KZP-ova.

Ceremoniji su prisustvovali i ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) Halil Lagumdžija, ministar pravosuđa i uprave ZDK-a Nebojša Nikolić te gradonačelnik tog grada Fuad Kasumović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije