Investicije / PROJEKTI

Izgradnja Osnovne škole "Pofalići" moguća u 2022.godini

16.10.2021. 09:28 / Izvor: Akta.ba
Osnovna škola Pofalići

Foto: Akta.ba

Planirana površina od 6.000 m2, vrijednost investicije procijenjena na 8 miliona KM.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji na zajedničkoj realizaciji Projekta izgradnje objekta Javna ustanova Osnovna škola "Pofalići" sa vanjskim uređenjem i izgradnjom pristupne saobraćajnice sa javnim parkingom.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnik Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirsad Okerić i direktorica OŠ "Pofalići" Suvada Muftić.

U cilju regulisanja međusobnih prava i obaveza Sporazumom je definisan titular-nosilac prava gradnje i investitor, odnosno titular prava na objektu i zemljištu. Nacrt je dobio saglasnost Općinskog vijeća Novo Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo čime su se stekli uslovi za potpisivanje Sporazuma i pokretanju planiranih aktivnosti.

"Ovo je prvi korak i na bazi tog koraka možemo sada nastaviti planirati značajna sredstva u Budžetu 2021. godine. Projekcija za izgradnju ove škole iznosi oko 8.000.000 KM i to će ići u fazama. Za slijedeću godinu, Ministarstvo će aplicirati za sredstva do 4.000.000 KM. Ja vjerujem da će kamen temeljac biti već 2022. godine. Stanovnici ovog dijela Kantona Sarajevo dugo čekaju ovakvu školu koja će biti najbolja u ispunjavanju pedagoških standarda i normativa", naglasila je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.

Potpisani Sporazum je osnov za izdavanje urbanističke saglasnosti i provođenje daljnih aktivnosti na realizaciji projekata (u smislu eksproprijacije i parcelacije građevinskih parcela, prenosa prava vlasništva sa Općine na Kanton Sarajevo na građevinskom zemljištu planiranom za izgradnju škole….), izdavanja odobrenja za građenje, te obezbijeđenja sredstava za realizaciju projekata i u konačnici izgradnju objekta Osnovne škole "Pofalići" sa vanjskim uređenjem i projekta izgradnje pristupne saobraćajnice sa javnim parkingom.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr Hasan Tanović je rekao da se u realizaciji ovog projekta pomaklo sa mrtve tačke jer je bilo puno stvari koje su se zakomplikovale, saopšteno je iz Općine Novo Sarajevo.

"Zajednički nastavljamo rad ka našem cilju da građani i građanke Pofalića što prije dobiju novu savremenu školu jer je postojeća neuslovna za odvijanje nastave - istakao je načelnik.

Idejnim projektom novog objekta škole, predviđena je površina oko 6.000 m², kao i vanjska površina oko 2.700 m². Bit će namijenjena za boravak oko 900 učenika u dvije smjene. Sadržavat će sve potrebne prostorije, učionice, dva vanjska igrališta i unutrašnju fiskulturnu salu.

Osnovnu školu "Pofalići" trenutno pohađa 575 učenika. Odgojno obrazovni rad u ovoj školi odvija se u objektu koji je izgrađen 60-tih godina i to privremenog karaktera.

"Tim prije, ovaj današnji događaj je za mještane Pofalića za naše učenike i za nastavno osoblje izuzetno važan", kazala je direktorica OŠ "Pofalići" Suvada Muftić.

Planirana gradnja nove škole u Pofalićima je predviđena u blizini sportskog igrališta u ulici Zahira Panjete. S obzirom da je ovo jedan od najstarijih školskih objekata na području Općine Novo Sarajevo, izgradnjom novog objekta uveliko će se unaprijediti kvalitet odvijanja nastave kako za učenike, tako i za nastavnike.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije