Projekti na Jahorini imaju cilj unaprijeđenje turizma

12.11.2021. 15:50 / Izvor: Akta.ba
Jahorina

Gašićeva je istakla da se sve parcele, koje su u proteklom periodu bile predmet prodaje, te one čija će se prodaja razmatrati u narednom periodu, prodaju u svrhu kompletiranja građevinskih parcela.

Ministrica trgovine i turizma Suzana Gašić izjavila je za Srnu da je prodaja zemljišta na Jahorini, koje je u vlasništvu Republike Srpske, dio realizacije Regulacionog plana posebnog područja Jahorina, koje su donijele lokalne vlasti, a cilj je unapređenje razvoja turizma.

Gašićeva je istakla da se sve parcele, koje su u proteklom periodu bile predmet prodaje, te one čija će se prodaja razmatrati u narednom periodu, prodaju u svrhu kompletiranja građevinskih parcela i izgradnje ili dogradnje ugostiteljskih objekata i sadržaja na Jahorini, koji su predviđeni Regulacionom planom. 

"Svi kupci nepokretnosti, odnosno zemljišta, u vlasništvu Republike Srpske vlasnici su određenih nekretnina i parcela na Jahorini, kojima je Regulacionim planom planirano proširenje na parcele u vlasništvu Republike Srpske radi proširenja postojećeg objekta ili izgradnje novog poslovnog objekta", pojasnila je Gašićeva.

Gašićeva je navela da se u javnosti spekulisalo o cijeni zemljišta, pa je naglasila da je ona utvrđena vještačenjem ovlaštenih vještaka ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke.

"Vještaci su angažovani u postupku pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne odnose Republike Srpske, koja i sprovodi postupak utvrđivanja uslova za prodaju ovih nepokretnosti", dodala je Gašićeva.

Prema njenim riječima, osnovna svrha ovih postupaka nije ostvarivanje prihoda po osnovu prodaje zemljišta, već razvoj postojeće turističko-ugostiteljske ponude na Jahorini.

To će, tvrdi, u konačnici za rezultat imati pozitivne ekonomske efekte kroz nova zapošljavanja radnika, te povećan priliv turista i prihoda ostvarenih kroz turizam na ovoj destinaciji.

Gašićeva je navela i da je Jahorina turistička destinacija koja je u prethodnom periodu doživjela veliki turistički procvat, posmatrano ne samo na lokalnom, već i na regionalnom planu.

"To je dovelo do povećanog broja turista, a samim tim i veće tražnje za ugostiteljskim i drugim sadržajima. Vodeći se potrebama privrede i razvojem destinacije, lokalne vlasti i jesu donijele Regulacioni plan posebnog područja Jahorina", napomenula je Gašićeva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije