Gradsko vijeće usvojilo Odluku o pristupanju projektu "Čista rijeka Miljacka"

02.12.2021. 07:50 / Izvor: Akta.ba
Gradsko vijeće

Projekat "Čista rijeka Miljacka" odvijat će se u više faza.

Rad Devete sjednice Gradskog vijeće Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, započeo je usvajanjem Odluke o pristupanju promjeni Statuta Grada Sarajeva. Odluci se pristupilo kako bi se ispunila obaveza usklađivanja Statuta Grada Sarajeva sa Ustavom Kantona Sarajevo te zakonima i drugim propisima donesenim od 2008. godine do sada, od kada je Statut Grada Sarajeva na snazi. Obrazloženje Odluke čini tekst Nacrta Statuta Grada Sarajeva sa obrazloženjem sadržanih rješenja koji će činiti polaznu osnovu za rad na izmjeni Statuta  koji slijedi.

Usvajanjem Odluke o pristupanju jedinstvenom Projektu sanacije, investicionog i tekućeg održavanja te sistemskog održavanja uređenog korita rijeke Miljacke i uređenih korita njezinih pritoka na području grada Sarajeva "Čista rijeka Miljacka", gradski vijećnici su se jasno opredijelili o prioritetu Grada Sarajeva  u narednom periodu.

Projekat "Čista rijeka Miljacka" odvijat će se u više faza, od kojih će se prva u 2022. godini odnositi na tekuće i investiciono održavanje uređenih korita rijeke Miljacke i njenih pritoka, izradu cjelovitog projekta sanacije, a prioritetno na dionici od Bentbaše do Mosta Suade i Olge, nastavak istražnih radnji i izrade projekata sanacije zacijevljenih dijelova pritoka rijeke Miljacke, nastavak realizacije započetih projekata sanacije na vodotocima Bistričkog i Ramića potoka te Koševskog potoka. Projekt će uključiti traženje i predlaganje rješavanja odvodnje tehničke i fekalne vode koja se ulijeva u ove vodotoke, kao i za vodu iz ispusta sa kolovoza saobraćajnica, kako se ne bi direktno ulijevala u korito Miljacke.

Među osnovnim ciljevima zajednice, čijem dostizanju će pridonijeti realizacija ovog projekta, potrebno je istaći podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša, prirodnih resursa, a time i zaštite ljudskog zdravalja, usmjeravanje građana na boravak uz čiste i zdrave otvorene vodene površine ponudom odgovarajućih sadržaja, povećanje isplativosti prostora, nadogradnju turističke ponude i povećanje vizualne atraktivnosti grada.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije