Potpisan sporazum o nastavku izgradnje memorijalnog centra "Žuč"

17.12.2021. 09:16 / Izvor: Akta.ba
memorijalni centar Žuč

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisao je jučer Sporazum o nastavku realizacije potprojekta Izgradnje memorijalnog centra "Žuč".

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisao je jučer Sporazum o nastavku realizacije potprojekta Izgradnje memorijalnog centra "Žuč".

Potpisivanju ovog sporazuma prisustvovali su predstavnici općina Novo Sarajevo, Novi Grad, Vogošća, te Fonda Memorijala KS, kao i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, koji su neposredni akteri u realizaciji ovog projekta.

Ovim sporazumom definisane su aktivnosti prve faze potprojekta izgradnje Memorijalnog centra "Žuč", koji je sastavni dio Projekta "Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995", a koje obuhvataju izdavanje građevinske dozvole, izradu elaborata o planu izgradnje, ali i načine obezbjeđenja sredstava, izbor najboljeg ponuđača, tehnički prijem, te izradu elaborata o preuzimanju, upravljanju i stavljanju u funkciju ovog memorijalnog kompleksa.

Ministar Osmanović je podržao planiranu dinamiku rada na ovom bitnom projektu, te istakao da vjeruje kako će i ostale predviđene aktivnosti na izgradnji ovog memorijalnog centra teći u skladu sa predviđenim obavezama svih ugovornih strana.

Podsjetio je i kako je tokom 2015. godine odabrano najbolje idejno rješenje za Memorijalni centar "Žuč".

"U novembru iste godine, na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč počela je izgradnja Spomen-doma oslobodiocima općine Novi Grad i grada Sarajeva koji će se nalaziti na ulazu u budući memorijalni kompleks Žuč", rekao je ministar Osmanović.

U junu 2018. godine upriličeno je svečano otvorenje Doma oslobodilaca, koji predstavlja ulaz, odnosno kapiju budućeg memorijalnog kompleksa koji će se u narednom periodu graditi na platou Golog Brda.

"U narednom periodu nastavit će se aktivnosti i na realizaciji projekta Memorijalni centar "Žuč" na način kako je definisano projektnim zadatkom, a čija izgradnja će u konačnici predstavljati monumentalno zdanje svim braniocima koji su branili grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu", najavio je ministar Osmanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije