Odobreno 1,2 miliona KM za projekte u oblasti vodoprivrede TK

17.12.2021. 15:20 / Izvor: Akta.ba
Odobreno 1,2 miliona KM za projekte u oblasti vodoprivrede TK

Ugovore o prijenosu sredstava ukupne vrijednosti 1.259.102,49 KM, za finansiranje projekata u oblasti vodoprivrede za 2021. godinu.

Ugovore o prijenosu sredstava ukupne vrijednosti 1.259.102,49 KM, za finansiranje projekata u oblasti vodoprivrede za 2021 godinu, danas su sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidinom Smajlovićem potpisali predstavnici gradova Gradačca, Gračanice i Srebrenika, te načelnici općina Čelić i Doboj Istok. Radi se o setu projekata, za koje su provedene procedure javnih nabavki, te su stvoreni preduslovi da se započne i sa njihovom realizacijom. Za druge kandidirane projekte procedure su još uvijek u toku, a za ulaganje sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede ove godine Vlada je predvidjela ukupno 10,6 miliona KM. Radi se o projektima objekata za iskorištavanje voda, zaštitnih objekata, objekata za zaštitu voda od zagađivanja, projektnu dokumentaciju i td. 

Ove godine Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su, vodeći računa i o transparentnosti zastupljenosti svih lokalnih zajednica prilikom raspodjele sredstava, utvrdili jasne kriterije za raspodjelu sredstava vodnih naknada. Tako se prilikom raspodjele posebno vodilo računa o izvještajima o realizaciji prošlogodišnjeg programa, ostvarenim prihodima od vodnih naknada sa područja gradova i općina u proteklom periodu, ostvarenim ulaganjima u prethodnom periodu, stepenu uspješnosti realizacije prethodnih projekata, visini budžeta jedinica lokalne samouprave u 2021. godini, te odredbama Zakona o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave. 

"Značaj raspodjele ovih sredstava je mnogostruk. Na prvom mjestu to je podrška lokalnim zajednicama, a s druge strane ovogodišnja raspodjela je prvi puta urađena na osnovu mjerljivih i objektivnih kriterija koje smo ranije donijeli. To smo obećali, kao Vlada, prilikom imenovanja, i pokazujemo da svoja obećanja ispunjavamo. Kriterijima smo nastojali eliminirati subjektivan utjecaj pri utvrđivanju projekata i iznosa sredstava kojima će se ti projekti finansirati", kazao je premijer Hodžić, dodajući da se radi o značajnom iskoraku u pogledu transparentnosti i objektivnosti prilikom raspodjele sredstava iz javnog fonda.

"Danas smo potpisali ugovore za realizaciju ukupno devet projekata od šest lokalnih zajednica, a osim projekata koje kandidiraju lokalne zajednice, Ministarstvo je Programom predvidjelo i sredstva za projekte od značaja za Kanton, u okviru čega smo ove godine predvidjeli sredstva za IV fazu sanacije brane na jezeru Modrac, za izradu elaborata, za izmuljivanje jezera Modrac i sl.", kazao je ministar Smajlović. Prema njegovim riječima Ministarstvo će ova sredstva, nakon dostavljanja izvedene situacije, uplatiti na transakcijske račune općina i gradova. Treba istaknuti da su gradovi i općine u cjelosti odgovorne za namjenski utrošak sredstava odobrenih Programom.

Načelnik općine Čelić Admir Hrustanović se ovom prilikom zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona na prepoznavanju značaja kandidiranih projekata i sredstvima koja su za tu namjenu odobrena. 

"Prije svega želim se zahvaliti na transparentnosti, te ravnomjernoj i ravnopravnoj raspodjeli finansijskih sredstava. Odobrenim sredstvima uredit ćemo korito Čelićke rijeke, odnosno njegovog dijela u centru Čelića. Značaj projekta je višestruk. Prije svega to je vodozaštita od plavljenja, a drugi je i estetske i ekološke prirode", kazao je načelnik Hrustanović. 

Od danas odobrenih ukupno nešto više od 1,2 miliona KM, za projekte u Srebreniku odobreno je 413.094,21 KM, u Čeliću 207.817,06 KM, Gračanici 195.474,91 KM, Gradačcu 186.322,50 KM, Doboj Istoku 148.393,81 KM, te Živinicama 108.000,00 KM. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije