Predstavljen projekt rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Živinicama

27.12.2021. 15:58 / Izvor: Akta.ba
Živinice

Projekat će biti rađen po fazama, a ukupna vrijednost izgradnje za gradska i prigradska naselja po projektu za vodovodnu mrežu iznosi oko 21 milion KM, a za kanalizacionu oko 8 miliona KM.

Projekt rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže gradske zone i nekoliko prigradskih naselja predstavljen je jučer u kabinetu gradonačelnika Živinica. 

Naime projekat obuhvata snimanje kompletnog postojećeg stanja mreže, što podrazumjeva detekciju mreže, snimanje gubitaka voda, identifikacija ključnih tačaka u procesu snabdijevanja vodom, a nakon toga projektovanje rekonstrukcije i zamjene ovisno od prioriteta. Dakle, projektom će biti predviđeno moderno uvezivanje sistema sa modernim tehnologijama, sa ciljem smanjenja zaista velikih gubitaka vode koji su trenutno po projektu preko 70 posto.

Projekat će biti rađen po fazama, a ukupna vrijednost izgradnje za gradska i prigradska naselja po projektu za vodovodnu mrežu iznosi oko 21 milion KM, a za kanalizacionu oko 8 miliona KM.

Projekat radi projektni biro “ATRIUS PROJEKT“ Živinice, a vrijednost izrade projekta je oko 100.000,00 KM.

"Kazali smo da ćemo u ovoj godini fokus staviti na izradu projektnih dokumentacija. S tim u vezi imali smo prezentaciju projekta vodovodne i kanalizacione mreže Grada Živinice. Želim napomenuti da Grad Živinice nije imao ni katastar vodne mreže a sa ovim projektom ćemo dobiti katastar postojeće i plan za izgradnju i rekonstrukciju potpuno nove mreže. Dakle, projektom će biti predviđeno moderno uvezivanje sistema sa modernim tehnologijama, sa ciljem smanjenja zaista velikih gubitaka vode koji su trenutno po projektu preko 70 posto. S obzirom da smo završili vodovod Barice, sljedeća faza trajnog rješenja vodovodne i kanalizacione mreže za gradska i prigradska naselja Grada Živinice jeste izrada projekta kojim ćemo to u potpunosti na najkvalietniji način uraditi. Imamo negdje oko 6000 domaćinstava koja će se snbdijevati preko ove mreže, od kojih je oko 600 privrednih subjekata. Jako je važno da imamo velike projekte koji se rade za narednih 50 ili 100 godina. Za ovakve projekte mora biti projektna dokumentacija kako bi struka i nauka kazala šta treba raditi. Također, kada budemo imali projektnu dokumentaciju moći ćemo povlačiti sredstva sa viših nivoa i drugih međunarodnih fondacija. Projektom kanalizaccione mreže planirat ćemo i kablove od svih operatetera koji se nalaze u ulicama našeg grada kako bi i to sklonili ispod zemlje. Ukupna vrijednost za izgradnju vodovodne mreže za gradska i prigradska naselja po projektu iznosi oko 21 milion KM, a za kanalizacionu oko 8 miliona KM",  rekao gradonačelnik Samir Kamenjaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije