Nastavak izgradnje mostarske sportske dvorane i dalje neizvjestan

02.02.2022. 08:18 / Izvor: Fena
mostarska sportska dvorana

Revizorski tim još nije završio reviziju projekta izgradnje mostarske sportske dvorane, tako da i dalje traje neizvjesnost kada će se taj projekt nastaviti.

Revizorski tim još nije završio reviziju projekta izgradnje mostarske sportske dvorane, tako da i dalje traje neizvjesnost kada će se taj projekt nastaviti.

Početkom godine u intervju za Fenu mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako će se do kraja januara znati nastavlja li se gradnja na postojećoj lokaciji ili će se tražiti novo rješenje.

Međutim, kako je rečeno iz Ureda gradonačelnika, revizorski tim još nije završio svoj posao.

U razgovoru za Fenu direktor Direkcije za izgradnju sportske dvorane u Mostaru Edin Prašo kazao je kako je najveća prepreka završetku gradnje sportske dvorane nedostatak novca.

Prašo je rekao kako su u sazivu prošlog Gradskog vijeća napravljene pripreme da se uđe u kreditni aranžman, koji je istekom mandata vijeću prestao biti aktualan.

"Novim sazivom stvoreni su uvjeti da se takve stvari pokrenu ponovno s mrtve točke i intenzivno se radi na racionalizaciji rješenja. Gradonačelnik pokušava iznaći rješenje kojim bi novo rješenje bilo što prihvatljivije. Ako se uspije doći do modela da se grad ne zaduži puno, a da istovremeno imamo rješenje koje nama optimalno odgovara, u tom slučaju će se realizacija ostvariti jako brzo", istaknuo je Prašo.

Dio sredstava, dodao je, osigurao bi se kroz kredit i grantove, a drugi kroz razne fondove.

"Protekla procjena od IPA fondova bila je oko 35 milijuna maraka, a u međuvremenu su pojedine stavke poskupile, a neke su i pojeftinile poput rasvjete, termotehničke ili elektronske instalacije, što vrlo vjerojatno ukupni trošak izgradnje dvorane ne miče dalje od te iste brojke", smatra Prašo.

Prašo navodi kako grad bez moderne sportske dvorane nije u potpunosti grad te daje primjere Ljubuškog, Jablanice, Širokog Brijega, Nevesinja, koji svi imaju sportske dvorane.

Mostar je, po njegovim riječima, poznat kao grad uspješnih sportaša, a nova sportska dvorana unaprijedila bi sportsku infrastrukturu i uvjete za bavljenje sportom.

"Mostar je kroz povijest dao preko 20 olimpijaca, mnoge timove koji su se okitili državnim prvenstvima, ima preko 100 sportskih klubova i talente poput Lane Pudar. Sportska dvorana bi zasigurno puno pomogla tome da se veći broj mladih krene baviti sportom i u slobodno vrijeme te da tako u budućnosti postanemo sportska oaza u državi", kazao je Prašo.

Od postavljanja kamena temeljca 1985. godine prostor oko dvorane se uvelike promijenio, posebice izgradnjom tržnog centra Mepas Mall, no Prašo smatra kako te promjene ne utječu na izvedivost gradnje na postojećoj lokaciji.

"Dvorana ima dopadljiv izgled i ako se u uspije sačuvati i 50 posto od vanjskog plana, biti će jedan od ljepših objekata u našem gradu. Znamo da je u blizini Mepas Mall, ali on neće smetati izgradnji, jer ne zadire u katastarsku česticu sportske dvorane", izjavio je Prašo.

Konceptom je dvorana zamišljen kao multifunkcionalan prostor, pogodan za bavljenje ne samo sportom, već i za održavanje drugih kulturnih sadržaja i manifestacija.

"Mogli bi gradu ponuditi aktivan program bavljenja sportom, praćenja sporta, kulturnih manifestacija, fitnes, teretane, kuglane i slične sadržaje. Mi po gradu imamo nekoliko manjih dvorana, ali gradu treba prava, moderna dvorana", poručio je Prašo.

Idejno rješenje iz 2006. predviđalo je dvoranu s oko 6.500 mjesta, pa je revizijom ta brojka spuštena.

"Grad Mostar ima revidirani projekt sportsko-kulturnog centra i Studiju ekonomske opravdanosti na temelju koje su smanjeni gabariti dvorane na oko 4.000 mjesta, dok sam ja uvjerenja da dvorana može imati 5.000 mjesta. Tim stručnjaka će svakako raspraviti o ovome pitanju i kroz idućih mjesec dana dati smjernice", zaključio je Prašo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije