Općina Vogošća podržala rad Udruženja za kreativno učenje "Mak"

06.02.2022. 11:56 / Izvor: Akta.ba
vogošća

Načelnik Općine Edin Smajić protekle sedmice je potpisao Sporazum o saradnji sa predsjednicom Udruženja za kreativno učenje "Mak".

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić protekle sedmice je potpisao Sporazum o saradnji sa predsjednicom Udruženja za kreativno učenje „MAK“ Enisom Aganović. 

Općina Vogošća inače za potrebe Udruženja obezbjeđuje poslovni prostor.

Položaj djece sa poteškoćama u razvoju u Bosni i Hercegovini je vrlo neizvjestan.

Djeca sa poteškoćama u razvoju su na margini društva, a izostanak adekvatne strategije, sistemske podrške i institucionalizacije svjetski priznatih metoda u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju, koje daju rezultate i doprinose poboljšanju kvalitete života, produbljuju već uveliko težak položaj porodica i djece u društvu, koji su isključeni iz svakodnevnih životnih dešavanja.

Udruženje za kreativno učenje "Mak" je osnovano sa ciljem da unaprijedi, motivira i podstiče na kreativan način učenje djece, roditelja i svih koji žele kontinuiran rast, kao i da svakom pojedincu učini kreativno učenje dostupnim.

Za dvije godine postojanja Udruženje broji više od 100 članova, saradnika i partnera.

Predsjednica Udruženja Enisa Aganović se zahvalila načelniku Smajiću i Općini Vogošća za podršku.

"Mi smo prije godinu dana imali sastanak sa načelnikom Smajićem koji je rekao da će se potruditi da realizuje projekat "Soba za senzorunu integraciju". Jako smo sretni zbog potpisivanja Sporazuma, te se želim zahvaliti Općini Vogošća koja nam je izašla u susret, jer će se u ovoj sobi primjenjivati tretmani senzor integracije i metode Jean Ayres za negdje oko 50 mališana koji imaju poteškoće u razvoju, kao i savjetovalište za njihove roditelje", istakla je Aganović.

Cilj projekta jeste omogućiti i pružiti djeci sa poteškoćama u razvoju i roditeljima na području općine Vogošća, i po potrebi drugih iz Kantona Sarajevo prolazak kroz tretmane Senzorne integracije, što će dugoročno doprinijeti poboljšanju njihovog psiho – fizičkog stanja i unaprijediti kvalitet života u cjelosti.

Putem ovih tretmana poboljšava se stanje senzorike, zatim grube i fine motorike, što čini odličnu osnovu za napredovanje u pažnji, govoru, komunikaciji, interakciji i učenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije