Centrotrans gradi CNG punionicu unutar Autobaze na Stupu

09.02.2022. 13:05 / Izvor: Akta.ba
centrotrans

Protokol o izgradnji CNG punionice i međusobnoj saradnji će potpisati predsjednik Uprave Centrotransa dr.sc. Safudin Čengić i direktor Sarajevogasa Edis Baković.

Potpisivanje Protokola o izgradnji CNG punionice između Centrotransa i KJKP Sarajevogasa biće upriličeno u četvrtak, 10.02.2022. godine, u prostorijama kompanije Centrotrans na Stupu sa početkom u 11:00h.

Protokol o izgradnji CNG punionice i međusobnoj saradnji će potpisati predsjednik Uprave Centrotransa dr.sc. Safudin Čengić i direktor Sarajevogasa Edis Baković.

Planirana investicija kompanije Centrotrans u vrijednosti cca 1,5 milona KM za realizaciju ovog projekta je dio Plana strateškog razvoja za naredni period, a KJKP Sarajevogas kao strateški partner na realizaciji projekta za potrebe izgradnje CNG punionice do Autobaze Centrotransa će u narednom periodu dovesti cijev od 8 bar-a koja bi trebala biti optimalna za protok dovoljnih količina kompresovanog prirodnog gasa (CNG) potrebnih za zadovoljavanje potreba Centrotransa. 

Punionica je projektovana tako da zadovoljava potrebe Centrotransa, ali i trećih lica, što bi trebalo pozitivno djelovati na osobe koje razmišljaju o kupovini CNG vozila, a prepreka im je činjenica da imaju na raspolaganju samo jednu CNG punionicu.

Centrotrans kao društveno odgovorna i ekološki osviješćena kompanija od 2017. godine počela je sa nabavkom autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste prirodni gas i tada je nabavljeno 7 CNG autobusa. Nakon toga Centrotrans svake godine vrši nabavku CNG autobusa, te trenutno u voznom parku posjedujemo 35 CNG autobusa (23 solo i 12 zglobnih).

Plan Centrotransa se ogleda u kontinuiranoj nabavci CNG autobusa, sa ciljem da svi autobusi u gradskom i prigradskom prijevozu budu ekološki prihvatljivi. Pored CNG autobusa u prethodnom periodu su nabavljeni i LPG autobusi, a u toku su i određene studije kojima se žele istražiti mogućnosti upotrebe električnih autobusa, sa potrebnim investicijama, nakon čega će biti poduzeti određeni koraci i u tom smjeru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije