Dva međunarodna konzorcija u solarne elektrane na Sokocu ulažu 160 miliona eura

24.02.2022. 11:47 / Izvor: SRNA
sokolac sastanak

Foto: Sokolac-srce Romanije

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da će investicije u dvije solarne elektrane vrijednosti 160 miliona eura biti među najznačajnijim projektima za ovu loklanu zajednicu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da će investicije u dvije solarne elektrane vrijednosti 160 miliona eura biti među najznačajnijim projektima za ovu lokalnu zajednicu.

On je naglasio da će sjedište firmi za postavljanje solarnih elektrana ove dvije međunarodne kompanije biti u Sokocu.

Bjelica je novinarima izjavio da u Sokocu danas počinje registracija kompanije za solarnu elektranu za koju će sredstva obezbijediti litvanska kompanija “Solitek” preko konzorcijuma koji čine Litvanija-Poljska i Srbija, a vrijednost ovog projekta je oko 80 miliona eura.

On kaže da je za ulaganje u proizvodnju solarne energije na području ove opštine zainteresovan još jedan konzorcijum koji čine Njemačka-Španija i Srbija sa ulaganjem od oko 80 miliona eura.

Bjelica je danas razgovarao sa predstavnicima konzorcijuma koji čine Litvanija, Poljska i Srbija o mogućnostima postavljanja jedne solarne energane do 100 megavata na području opštine Sokolac, te dodao da će razgovori biti nastavljeni i sa drugom zainteresovanim konzocijumom o izgradnji solarne elektrane.

Prema njegovim riječima, za postavljanje solarnih elekrana određene su lokacije na Glasinačkom polju i u Tukovima.

"Očekujem da će se u narednih par mjeseci već krenuti u realizaciju ovih dogovora, jer investitori imaju obezbijeđena sredstva i zaokružen ciklus, od proizvodnje solarnih panela, akumulatora i svega potrebnog", izjavio je Bjelica.

On ističe da je riječ o ozbiljnim kompanijama koje neće zavisti od drugih i da će im lokalna uprava pomoći u dijelu obezbjeđenja građevinske operative.

Bjelica je naglasio da je za postavljanje solarne energane u Sokocu zainteresovan i konzorcijum Njamačka–Španija-Srbija i izrazio uvjerenje da će za obje kompanije biti mjesta u ovoj lokalnoj zajednici, da će biti stvoreni uslovi da firme ostvare profit, ali i da građani imaju značajnu korist.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije