Slovenija: cargo-partner na Brniku položio kamen temeljac za proširenje skladišta

24.02.2022. 13:53 / Izvor: Akta.ba

cargo-partner je u jesen 2019. godine otvorio logistički kompleks na Brniku, čija je vrijednost iznosila 28 miliona eura, a nedavno je kompanija postavila kamen temeljac za proširenje logističkog centra izgrađenog iste godine.

cargo-partner je u jesen 2019. godine otvorio logistički kompleks na Brniku, čija je vrijednost iznosila 28 miliona eura, a nedavno je kompanija postavila kamen temeljac za proširenje logističkog centra izgrađenog iste godine.

Proširenjem skladišta povećat će se sadašnji kapacitet skladišta sa 25.000 na 39.000 metara kvadratnih. Investicija je vrijedna oko 12 miliona eura i očekuje se da će biti završena u novembru tekuće godine.

cargo-partner u Sloveniji, gdje je jedan od vodećih pružalaca logističkih usluga već 25 godina, posljednje dvije godine, a nakon izgradnje modernog logističkog centra u blizini ljubljanskog aerodroma, bilježi značajan rast poslovanja. Postojeći skladišni kapaciteti su brzo popunjeni, a pokazalo se i da Slovenija ima veliki potencijal u oblasti transporta i logistike.

"Tržište je pokazalo da postojeći kapaciteti nisu dovoljni, jer je potražnja ogromna. Naša privreda dobro funkcioniše i potrebni su joj savremeni logistički centri. Stoga je odluka o proširenju i izgradnji druge faze centra logičan slijed događaja", objasnio je Viktor Kastelic, direktor cargo-partnera u Sloveniji.

Izgradnja novog objekta odvijaće se na sjevernoj strani postojećeg kompleksa, nazvanog iLogistički centar Ljubljana, pod rukovodstvom arhitektonskog biroa Protim Ržišnik Perc. Za glavnog izvođača radova ponovo je izabrana kompanija Gorenjska gradnja. U kompaniji procjenjuju da će posao biti završen u posljednjem kvartalu ove godine.

Novi objekat će ponuditi više od 18.000 paletnih mjesta i dodatni prostor za savremeno skladištenje i integrisana logistička rješenja, raspoređen na tri sprata. Objekat će pružati mogućnost za pružanje multimodalne usluge i visokotehnoloških logističkih rješenja. Dio objekta biće prilagođen i uslugama on-line prodavnica. Pored toga, urediće se i pista za dronove, koji će ubuduće moći da se koriste za dostavu paketa.

Ovo neće biti kraj investicija cargo-partnera u Sloveniji, najavio je Kastelic, i istakao da već traže dodatno zemljište. Međutim, problem je što na ovoj lokaciji trenutno nema raspoloživih odgovarajućih parcela.

"Izgradnja pruge, kako za teretni tako i za putnički saobraćaj, bila bi dobrodošla", rekao je Kastelic.

On je dalje uvjeren da će se na ovaj način lakše privući radna snaga, sa čijim se nedostatkom danas suočavaju mnogi poslodavci. Proširenje logističkog centra otvoriće 20 do 30 dodatnih radnih mjesta u cargo-partneru. Kako je istakao Kastelic, zaposleni će imati priliku da rade sa najsavremenijom logističkom opremom.

O cargo-partneru

cargo-partner je privatni pružalac usluga infologistike punog opsega koji nudi sveobuhvatan portfolio rješenja za avionski, pomorski, cestovni transport i skladištenje. Sa skoro 40 godina stručnosti u informacionoj tehnologiji i optimizaciji lanca snabdijevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok spektar industrija kako bi stvorila konkurentne pogodnosti za svoje kupce širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od preko milijardu eura u 2020. godini i trenutno zapošljava više od 3.600 ljudi širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije