Izgradnjom pristupnih rampi i staza olakšano kretanje osobama sa invaliditetom

03.03.2022. 16:00 / Izvor: Akta.ba

Izgradnja pristupnih staza značajno će olakšati svakodnevni život Mevzeti Hadžalić i njenom sinu Damiru, koji je godinama svoju majku u invalidskim kolicima nosio niz stepenice kako bi izašla iz zgrade.

U stambenoj zgradi, u ulici Hasana Sućeske broj 10, u naselju Saraj Polje, izgrađene su podizna platforma i pristupna staza za osobe sa invaliditetom koje se kreću uz pomoć kolica. Izgradnja pristupnih staza značajno će olakšati svakodnevni život Mevzeti Hadžalić i njenom sinu Damiru, koji je godinama svoju majku u invalidskim kolicima nosio niz stepenice kako bi izašla iz zgrade.

Ovu hrabru ženu, suprugu poginulog šehida, "Zlatnog ljiljana", rahmetli Senada Hadžalića, ratnog komandanta inženjerijskog bataljona 102. Motorizovane brigade, koji je poginuo na liniji odbrane u naselju Stup, posjetili smo u njenom domu, gdje nas je sa svojim sinom srdačno primila i sa nama podijelila svoju životnu priču. Mevzeti je 2005. godine dijagnosticirana multipla skleroza. Iz godine u godinu stanje se pogoršavalo, a od 2012. godine Mevzeta ne može na svoje noge stati i kreće se uz pomoć kolica. I pored kolica Mevzeta bez pomoći sina sa kojim živi ne može izaći iz stana, a do prije nekoliko dana on ju je morao nositi niz stepenice da bi izašla napolje.

Mevzetin suprug Senad, poginuo je 1993. godine, u 33 godini života, potshumno je odlikovan vojnim priznanjem "Zlatni ljiljan" i činom majora. U braku su bili svega 10 godina, Mevzeta je ostala sa dvoje male djece, stariji sin je imao osam, a mlađi tri godine.   

"Radila sam u "Unioninvestu" 27 godina, penzionisala sam se 2006. godine. Tegobe sam počela osjećati u desnoj nozi, a 2005. godine sugerirano mi je da se radi o multipla sklerozi. Pretrage su trajale dugo, a moje stanje se pogoršavalo. U početku sam mogla da hodam sa hodalicom, međutim 2012. godine pala sam i od tad ne mogu hodati. Sama sam sebi kolica kupila, jer su mi bila potrebna. Nisam mogla otići ni do toaleta, nisam ništa mogla. Dvije godine sam u kući sjedila, psihički sam se trebala dobro srediti, pa tek onda početi novi način života. Podršku mi daju moja djeca", priča Mevzeta i dodaje, da kad treba da izađe iz zgrade može sa liftom, ali problem su stepenice. 

"Kad treba da izađem iz zgrade mogu sa liftom, ali kad izađem iz lifta zbog osam stepenica koje se tu nalaze, ne mogu sići bez pomoći sina ili nekog drugog. Od 2012 godine ne mogu sama izlaziti, tek sam 2019. godine predala zahtjev za postavljanje platforme za izlazak i ulazak u zgradu. To mi se ostvarilo, Općina Novi Grad i općinski načelnik su mi izašli u susret i hvala im puno na tome, jer će meni dosta pomoći u mom životu, kao i mom sinu da mogu izaći vani, da odem na kafu", rekla je. 

Podizna platforma u ulici Žrtava Fašizma br. 6

Vertikalna podizna platforma - lift za pristup osobama sa invaliditetom izgrađena je u stambenoj zgradi u ulici Žrtava Fašizma broj 6, u MZ '"Otoka'", čime će svakodnevni život biti olakšan stopostotnim invalidima Miomiru Ninkoviću i Hikmeti Zuko, koji stanuju u toj stambenoj zgradi.

Stanari zgrade u ulici Bajrama Zenunija broj 5 obustavili izgradnju prilazne rampe za invalide

Programom je planirana i izgradnja rampe za invalide u ulici Bajrama Zenunija broj 5, u naselju Alipašino Polje, međutim, radovi su obustavljeni jer su stanari navedenog ulaza insistirali na tome, izražavajući nezadovoljstvo zbog estetskog izgleda projektovanog rješenja pristupne staze za invalide.

Općina Novi Grad Sarajevo iz budžeta je izdvojila oko 240.000 KM kako bi stanovnicima koji imaju poteškoće u kretanju barem malo olakšala svakodnevni život. U narednom periodu, shodno raspoloživim finansijskim sredstvima podizne platforme radit će se u sljedećim stambenim zgradama: u ulici Trg Sarajevske olimpijade broj 12, Sakle Nezečića broj 2, Nerkeza Smailagića broj 10 i Dobrinjske bolnice broj 2, dok će se prilazne rampe za invalide graditi u ulicama Nerkeza Smailagića broj 7, Trg ZAVNOBiH-a broj 29 i Trg ZAVNOBiH-a broj 1.  

 


 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije