CEB 2: U Goraždu u toku izgradnja zgrada sa 75 stambenih jedinica

08.03.2022. 13:39 / Izvor: Fena
Goražde

Na području Grada Goražda, na dvije lokacije, u toku je završna faza radova na izgradnji stambenih zgrada, namijenjenih za stanare kolektivnih centara.

Na području Grada Goražda, na dvije lokacije, u toku je završna faza radova na izgradnji stambenih zgrada, namijenjenih za stanare kolektivnih centara.

Pomoćnica gradonačelnika za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica Adisa Borovac napominje da je po državnom projektu CEB II ‘"Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja" koji se implementira na teritoriji cijele BiH, u Goraždu u završnoj fazi izgradnja tri zgrade sa ukupno 75 stambenih jedinica.

"Zgrada u ulici Salih-bega Kuljuha trebala bi biti najprije završena jer su radovi pri kraju. U 25 stambenih jedinica uselit će stanari iz kolektivnog centra Barake koji se nalazi u neposrednoj blizini. Unutrašnji radovi su prilično okončani, u završnoj fazi su radovi na grijanju i radi se fasada, tako da će useljenje uslijediti u ljetnom periodu", pojasnila je Borovac.

Dodala je da intenzivno traju radovi i na dvije zgrade u naselju Rasadnik koje su namijenjene za stanovnike kolektivnih centara Belvedere i Balkan 1.

"U Rasadniku se grade dvije zgrade s ukupno 50 stambenih jedinica, takođe za stanare kolektivnih centara. Spiskovi su već sačinjeni po kategorijama tako da ne bi trebalo biti nikakvih problema. Zgrade u Rasadniku takođe su u završnoj fazi, međutim za razliku od one u Salih-bega Kuljuha useljenje će ići malo kasnije", navela je Borovac.

Naglasila je da je na lokalitetu Rasadnika u toku i izgradnja jedne zgrade kolektivnog stanovanja s ukupno 20 stambenih jedinica po Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja interno raseljenih osoba.

U okviru projekta CEB II, na području Federacije BiH planirana je realizacija ukupno 49 podprojekata u 29 gradova/općina, u kojim će biti izgrađeno ili sanirano 1.450 stambenih jedinica za 4.350 korisnika iz kategorije raseljenih ili osoba u stanju socijalne potrebe.

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde realizira se ukupno devet podprojekata, od čega u Gradu Goraždu sedam i po jedan u općinama Pale u FBiH i Foča u FBiH. Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih jedinica ukupne vrijednosti 8,5 miliona eura, od čega je kreditno zaduženje pet miliona eura, a ostatak sredstava učešće gradova/općina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije