Adut Romanije: Sokolac ima 1.310 sunčanih sati u godini

11.03.2022. 08:19 / Izvor: Glas Srpske
sokolac

Istraživanja kompanija preko satelita pokazala su da Sokolac ima 1.310 sunčanih sati u godini.

Priča o proizvodnji električne energije iz obnovlјivih izvora na Sokocu počela je 2012. godine, a sada, deset godina kasnije, mogla bi dobiti i sretan kraj, izgradnjom solarne elektrane.

Za izgradnju je, prema riječima načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, zainteresovano nekoliko kompanija i to konzorcijum koji čine kompanije iz Polјske, Litvanije i Srbije, te konzorcijum iz Nјemačke, Španije, Srbije i Republike Srpske koji je već radio određena istraživanja na ovom prostoru.

"Oni su vršili istraživanja za sebe preko satelita i došli su do rezultata da Sokolac ima 1.310 sunčanih sati u godini. Pored toga, i ostali parametri im odgovaraju, a to je prosječna brzina vjetra od 13 metara u sekundi, te prosječna temperatura od devet stepeni Celzijusa", kaže Bjelica.

Dodaje da je prema njegovim saznanjima solarna elektrana na Romaniji sa otprilike 1.300 sunčanih sati rentabilnija od solarnih elektrana u nizijama, koje imaju više od 2.000 sunčanih sati godišnje.

"Tamo su visoke temperature, koje solarni paneli ne podnose, pa se moraju hladiti, te se ugrađuju i ventilatori, što poskuplјuje proizvodnju električne energije. Ovo područje je za ovakvu vrstu objekata bogomdano", naglašava Bjelica, dodajući da bi priprema terena za izgradnju elektrane trebalo da počne već u maju ili junu, a za zainteresovane ulagače atraktivne su dvije lokacije – Glasinačko polјe i Tukovi.

Evropska unija već nekoliko godina podstiče proizvodnju električne energije iz obnovlјivih izvora, a sa zelenom energijom doći će iz zelena privreda.

"Već sam razgovarao sa određenim lјudima iz nekih kompanija jer će cijena proizvodnje biti jeftinija za fabrike koje budu u blizini solarnih elektrana. Velike evropske zemlјe, uklјučujući i Nјemačku, u automobilskoj industriji prelaze na proizvodnju električnih automobila, pa sa te strane možemo očekivati nekoliko proizvodnih programa u kojima bi se izrađivali dijelovi za takva vozila", sa velikim optimizmom ističe načelnik Sokoca. On je siguran da će planirana izgradnja solarne elektrane napraviti veliki zaokret u privredi ove lokalne zajednice.

"Mi sada imamo oko 70 registrovanih privrednih subjekata, a Sokolac je opština gdje se na godišnjem nivou može proizvesti oko hilјadu tona peleta, tako da će u budućnosti sigurno nedostajati radnika. Prema mojim informacijama, neki privrednici iz naše opštine već idu u druge države u potragu za radnicima", kaže Bjelica.

Milovan Bjelica ističe veliku korist koju od ovih objekata mogu imati građani, ali i sama opština Sokolac.

"Prvo ćemo dati zemlјište pod koncesiju, to je otprilike 500.000 evra za jednu elektranu na godišnjem nivou, zaposlićemo 30-40 radnika, i ja sam dogovorio, što će biti u ugovoru sa tim kompanijama, da za socijalno ugroženo stanovništvo u Sokocu ta električna energija bude besplatna. I to je jedan od naših uslova, ne da opština direktno ima koristi od tih elektrana već naši građani", zaklјučuje Bjelica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije