Radovi na izgradnji pročišćivača otpadnih voda u Tomislavgradu u punom jeku

30.03.2022. 13:53 / Izvor: Akta.ba
prečišćivač tomislavgrad

Radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu su u punom jeku.

Radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu su u punom jeku. Izvođač radova je tvrtka GH Holding d.o.o. Ljubljana s kojom je zaključen ugovor na ukupan iznos od 5.524.802,97 KM s PDV-om.

Procedura po kojoj se izvode radovi je međunarodna i to je žuta Fidicova knjiga (projektiraj, napravi i predaj).

Nadzor nad ovim projektom je španjolska tvrtka Eptisa.

Trenutno je na gradilištu podizvođač Livnoputovi d.o.o. Livno, koji izvodi sve građevinske radove na ovom projektu. Do sada je urađeno cca. 900.000,00 KM vrijednosti ukupnih radova.

Iz Općine Tomislavgrad podsjećaju da je ugovor potpisan 4. veljače 2020. godine, a izvođač uveden u posao 8. studenog 2020. godine, s rokom izvođenja 25 mjeseci. Ono što je do sada utjecalo na dinamiku i usporenje izvođenja radova je pandemija Covid –19.

"Izgradnjom uređaja kapaciteta 6.000 ES (ekvivalent stanovnika), sa mogućnošću širenja na 10.000 ES, Općina Tomislavgrad će završiti zadnju fazu u okviru Projekta vodoopskrbe i kanalizacije u Tomislavgradu, koji se provodi kroz Watsan projekt FBiH", navode.

Značaj ovog projekta je višestruk jer on nije dobitak samo za Općinu Tomislavgrad, nego i za ona područja koja su niža u našem okruženju. "Nadamo se kako će i drugi slijediti ovaj primjer, obzirom da je ovo prvi pročistač u HBŽ i na taj način će doprinijeti zaštiti okoliša", saopćeno je iz Općine Tomislavgrad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije