Sokolac dobija postrojenje za prečišćavanje vode za piće

09.04.2022. 08:45 / Izvor: Akta.ba
sokolac

Odjelјenje za lokalni razvoj opštine Sokolac, prošle godine konkurisalo je Ambasadi Republike Češke prijedlog za projekat "Postrojenje za prečišćavanje vode za piće u Sokocu".

Odjelјenje za lokalni razvoj opštine Sokolac, prošle godine konkurisalo je Ambasadi Republike Češke prijedlog za projekat "Postrojenje za prečišćavanje vode za piće u Sokocu". Stručni tim Ambasade Češke u Sarajevu, Ministarstvo spolјnih poslova Češke i Razvojna agencija Češke, ocijenili su projektni prijedlog i on je prošao u slјedeću fazu, saopćeno je iz Opštine Sokolac.

Kako bi se razgovaralo o nastavku realizacije projekta sveobuhvatnog rješavanja otpadnih voda i izgradnji postrojenja vode za piće na području opštine Sokolac, danas je u kabinetu načelnika Milovana Bjelice održan sastanak sa novim menadžerom projekata Češke razvojne agencije za Bosnu i Hercegovinu Danielom Helerom.

"Posjetili smo opštinu Sokolac kako bi na terenu vidjeli na koji način bi mogli da unaprijedimo kvalitet vode za građane ove lokalne zajednice. Već imamo idejni projekat, a danas nam je bio prvi sastanak kako bi ozbilјnije razmotrili moguća tehnološka rješenja", istakao je Heler nakon današnjeg sastanka.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je sastanak sa delegacijom češke ambasade dugo planiran, kako bi spremno krenuli u dalјu realizaciju projekta i pripremili svu potrebnu dokumentaciju. Danas su dogovorene obaveze učesnika u projektu i načini na koji će projekat biti finansiran.

"Opština Sokolac dužna je obezbijediti građevinske radove – čiste imovinske odnose, građevinsku dozvolu, a donatori i investitori koji su vezani za Češku rješiće pitanje kompletne opreme koja će biti potrebna za izgradnju postrojenja za prečišćavanje voda, koji će biti izgrađen na glavnom rezervoaru u sokolačkom naselјu Laze", istakao je načelnik.

Bjelica je naglasio da opština Sokolac već duže vrijeme ima dobru saradnju sa Ambasadom Češke u BiH, uz pomoć koje je realizovan niz važnih projekata, a da se ta saradnja nastavlјa kroz realizaciju novih. Jedan od tih projekata biće “Izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda” za koji je izrađena i studija izvodlјivosti. On je istakao da će se realizacijom ovih projekata unaprijediti ukupna infrastruktura na području Romanije.

Sastanku je prisustvovala Milena Tomašević predstavnica projektantske firme “Iva konsul” iz Beograda, koja je radila projekat postrojenja za prečišćavanje vode za piće u opštini Sokolac.

"Ovdje smo kao podrška opštini Sokolac, da sprovede saradnju sa Češkom investicionom bankom, kako bi što prije krenula izgradnja postrojenja. Predstavnici Češke razvojne agencije pogledali su projekat, uradiće svoje evaulacije ovog projekta i usaglasićemo naše i njihovo rješenje, a nakon toga slijedi tenderisanje tog istog projekta", istakla je Tomaševićeva.

Sastanku je prisustvovala i direktorica Razvojne agencije Grada Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević.

Češka Republika svake godine kroz poziv za finansiranje malih lokalni projekta, izdvaja blizu dva i po miliona eura za realizaciju projekata u BiH. Projekti moraju da budu usmjereni na sektore: 1) Održivi ekonomski rast (obnovljivi izvori energije) 2) Održivo upravlјanje prirodnim resursima (sistemi vodosnabdevanja i kanalizacije) 3) Dobro upravlјanje i ojačana demokratija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije