Osječki Hidroing će raditi idejno rješenje za bazensku sportsku lučicu u Orašju

22.04.2022. 09:09 / Izvor: Akta.ba
bazenska lučica

Kompanija Hidroing iz Osijeka pobijedila je na natječaju Općine Orašje za izradu idejnog rješenja bazenske sportske lučice

Kompanija Hidroing iz Osijeka pobijedila je na natječaju Općine Orašje za izradu idejnog rješenja bazenske sportske lučice sa pripadajućom infrastrukturom na rijeci Savi.

Ovom autoru idejnog rješenja u četiri varijante dodijeljena je nagrada u neto iznosu od 17.000 KM kao prvorangiranom ponuđaču u postupku javne nabavke.

Projektom koji će potpuno izmijeniti kulturološku vizuru ovoga grada, predviđena je sportska lučica sa 80 vezova na rijeci Savi, plaža kapaciteta 500 posjetilaca, te 650 metara šetnice s pješakom i biciklističkom stazom.

Uz lučicu planirana je i izgradnja parkirališta sa 120-180 parkirnih mjesta, a sve s ciljem poticanja održivog razvoja kroz razvoj turizma.

Lokacija buduće riječne luke Orašje se nalazi u samom centru grada na obali rijeke Save od završetka naselja Ugljara pa nizvodno sve do graničnog mosta.

Ukupna dužina zahvata je cca 1 km. Uz cijeli tok rijeke Save postoji obrambeni nasip koji na dijelovima ima kamenu oblogu, dok na gradskom šetalištu postoji i betonski zid na kruni nasipa. 

Na ovom području se nalazi uređena gradska plaža i hotel Navis sa uređenim parkingom. Također je nekoliko malih rampi za spuštanje čamaca. Većina rampi je sa makadamskim kolnikom, dok ima nekoliko i asfaltiranih rampi. Geodetsko snimanja je vršeno početkom 12. mjeseca 2021. godine.

Zdenko Tadić, tehnički direktor tvrtke Hidroing d.o.o. kazao je kako je cilj projekta osiguranje tehničkih uvjeta za korištenje prostora uz rijeku Savu kroz izgradnju sportske lučice.

U realizaciju projekta gradnje sportske lučice koja bi bila pristanište za male turističke brodove, odnosno mini kruzere, i čamce, Općina Orašje ušla je prošle godine.

Načelnik Općine Orašje Marijan Oršolić je kazao kako je ideja o sportskoj lučici na rijeci Savi začeta prije 10 godina, a budući se radi o vrlo skupom projektu, Općina Orašje će, uz ostalo, aplicirati i na sredstva EU fondova.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije