Bihać dobija novi izgled, obnavlja se nacionalni spomenik Kloster

20.05.2022. 11:55 / Izvor: Akta.ba
kloster

U Bihaću je u toku provedba projekta obnove zgrade Kloster koja je 2009. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, saznaje Akta.ba.

U Bihaću je u toku provedba projekta obnove zgrade Kloster koja je 2009. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, saznaje Akta.ba.

Naime, ovih dana se izvode radovi na sanaciji krovišta i fasade čime će i Bihać dobiti potpuno novi izgled.

Podsjećamo, u ovoj zgradi su smješteni Zavod za zaštitu kulturno-povijesnog naslijeđa Bihać, Muzej Unsko-sanske županije i Umjetnička škola Bihać, a portal Akta.ba je ranije pisao o odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH kada je upravo ovu zgradu proglasila jednim od nacionalnih spomenika u BiH. 

KLOSTER

Važnost spomenika 

Zgrada je izgrađena prije 126 godina po projektu hrvatskog arhitekta Stjepana Podhorskoh i imala je važnu ulogu u urbanom oblikovanju Bihaća. Izvorna namjena ovog objekta bio je Samostan Svetog Josipa i škola časnih sestara.

"Jedan je to od najvažnijih spomenika kad je riječ o organiziranom obliku kulturne, odnosno obrazovne djeltanosti u Bihaću", rekao je povjesničar Asmir Piralić, angažiran i kao turističi vodič.

Zgrada Klostera predstavlja primjer arhitektonskog izraza iz perioda austrougarske uprave, i upravo u njoj se održalo zasjedanje AVNOJ-a, 08. januara 1939. Deset godina nakon Prvog zasjedanja AVNOJ-a, u zgradi je otvoren Spomen-muzej i postavljena prva izložba.

Anis Džanić, ravnatelj Zavoda za zaštitu kulturnopovijesnog naslijeđa u Bihaću je u izjavi za Vecernji list kazao da su im u restauraciji pomogli resorno ministarstvo znanosti, kulture i sporta sa 89.000 KM  za ovaj projekat i djelomice grad Bihać sa 10.000 KM.

Ova zgrada danas predstavlja objekat javnog karaktera i služi za održavanje različitih kulturnih manifestacija i muzejskih izložbi, a svojom obnovom će obogatiti i uljepšati turističku ponudu grada Bihaća. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije