Bolja putna infrastruktura i povezanost za stanovnike Ključa

24.05.2022. 07:36 / Izvor: Akta.ba
ključ

Na području Unsko-sanskog kantona nastavljena je realizacija projekta modernizacije magistralnih cesta na području FBiH, a u sklopu kojeg su započeti završni radovi i asfaltiranje.

Na području Unsko-sanskog kantona nastavljena je realizacija projekta modernizacije magistralnih cesta na području FBiH, a u sklopu kojeg su započeti završni radovi i asfaltiranje magistralne ceste M15 Crljeni–Zgon na području općine Ključ. Ukupna vrijednost tog ugovora iznosi 5.395.360 KM, a očekivani završetak radova je 21. juni ove godine.

"U toku 2016. godine bila je sanacija na tom putnom pravcu, koju je realiziralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva - Jedinica za provedbu projekata u šumarstvu i poljoprivredi u suradnji sa JP Ceste Federacije BiH Sarajevo, u sklopu projekta hitnog oporavka od poplava kojeg je finansirala Svjetska banka u ukupnoj vrijednosti od 975 hiljada KM", navodi se.

Završne radove obišao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Šemsudin Dedić u pratnji načelnika Općine Ključ Nedžada Zukanovića i zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmina Musića i Mersada Draganovića.

"Za projekte na području općine Ključ s nivoa Federacije BiH osigurano je više od 12 miliona KM (gradski most na ulazu u Ključ, traka za spora vozila na Laništu, magistralni put Zgon-Crljeni, lokalni putevi Ključ-Humići i Hasići-Tićevići i dr.) čijom realizacijom se stvaraju uslovi za bolju povezanost s drugim krajevima i stvaraju bolji preduslovi za nove investicije, otvaranje radnih mjesta, razvoj turizma, poljoprivrede i ostanak ljudi na tim prostorima", izjavio je ministar Dedić.

Načelnik Zukanović zahvalan je ljudima koji su im pomogli u realizaciji tog projekta.

"Cestama Federacije BiH, Vladi Federacije posebno ministru Šemsudinu Dediću, bez kojeg taj projekt ne bi bio priveden kraju", kazao je

Zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić naglasio je da su protekle četiri godine bile najplodonosnije u odnosu Vlade Federacije BiH prema općini Ključ.

"U tom smislu ističem da, zahvaljujući kontinuiranoj komunikaciji prije svega s ministrom Dedićem, u Ključu nikad nije bilo više investicija ne samo u putnu infrastrukturu, nego i podrške privrednicima, obrtnicima, poljoprivrednicima i brojnim projektima koje smo kandidirali kao lokalna zajednica", rekao je.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva BiH, u pitanju je projekt na čiju realizaciju mještani Crljeni čekaju skoro 70 godina.  

"Dokumentacija za taj put je upućivana i u Beograd, za vrijeme socijalističke Jugoslavije i evo zahvaljujući Vladi Federacije i ministru Dediću dočekali smo završetak tog projekta", rekao je Jusuf Omerović, aktivista koji od osamdesetih radi na osiguravanju podrške za taj put - saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije