Aktivni radovi na poddionici Poprikuše – Nemila (Foto)

02.06.2022. 10:30 / Izvor: Akta.ba

Foto: Autoceste FBiH

Poddionica Poprikuše – Nemila, koja je dio dionice Doboj jug – Zenica sjever, ukupne je dužine 5,5 kilometara.

Poddionica Poprikuše – Nemila, koja je dio dionice Doboj jug – Zenica sjever, ukupne je dužine 5,5 kilometara i značajniji objekti na poddionici su tunel Golubinja (L=3659 m), mostovi Golubinja 1 (L=423,5/476,5 m) i Bosna (L=196/204 m), te vijadukti Golubinja 2 (L=138/138 m) i Kovanići (L=116/129 m).

Dionica se gradi prema ugovoru "design and build” - FIDIC Žuta knjiga gdje izvođač radi i projektnu dokumentaciju i izvodi radove. Izvođač radova je Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret. Nadzor nad izvođenjem radova vrši IRD Engineering.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice i usluge nadzora nad izgradnjom je 182 miiliona eura bez PDV-a.

U planu je da se prema Maglaju i Tešnju kroz dvije dionice Ozimica – Poprikuše i Medakovo – Ozimica grade 34 kilometra. Preduslovi za to bit će stvoreni nakon što bude okončana gradnja poddionice Poprikuše - Nemila.

Iz Autocesta FBiH su nedavno kazali da je ova poddionica tehnički  zahtjevnija, nije kao ostale na autocesti, spada među zahtjevnije s obzirom na to da će graditi petlju u naselju Donja Golubinja.

U sklopu petlje će biti centar za kontrolu prometa kao i naplatno mjesto i odmorište za buduće učesnike u saobraćaju.

Izgradnja ove dionice finansira se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj u visini od 70 miliona eura, Evropske investicijske banke u visini od 90 milion eura, te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 milion eura  koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije