Pogledajte idejna rješenja novog izgleda Vodotornja u Bijeljini (foto)

04.06.2022. 09:43 / Izvor: Akta.ba
bijeljina
OTVORI GALERIJU

Pristigla su dva idejna rješenja koja je Grad otkupio.

Grad Bijeljina je u novembru prošle godine raspisao konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog idejnog rješenja za adaptaciju i rekonstrukciju multifunkcionalnog objekta Vodotoranj.

Kako su iz gradske uprave kazali pristigla su dva idejna rješenja koja je Grad otkupio, saznaje Akta.ba. 

"Prvim rješenjem predviđena je podjela ambijentalne cjeline Vodotornja na tri dijela – ulazni prostor, četiri etaže poslovnog prostora namijenjenog izdavanju manjim firmama, odnosno, vidikovac i administrativni dio na dvije najviše etaže. U rješenje je uključeno i zelenilo na fasadama (punktovi sa puzavicama, kupola prekrivena sa 180 brisoleja), središnji lift u kružnom jezgru stepenica, ali i dodatni panoramski lift uz fasadu ka centru grada", saopšteno je iz gradske uprave. 

vodooranj

Autori drugog rješenja su isplanirali dodatno proširenje objekta rampom oko čitavog objekta i predvidjeli da objekat čine galerijski, zajednički poslovni prostor i kancelarijski prostori, a restoran i vidikovac u vrhu Vodotornja. I ovo rješenje nudi inovativna rješenja među kojim su perforirani zid-terasa, rezervoar za kišnicu na krovu, sistem za prečišćavanje vode, sistem filtera vazduha i središnji lift u kružnom jezgru stepenica.

vodotoranj

Da podsjetimo, konkursom je bilo predviđeno da rješenje treba da bude kvalitetna urbanističko-arhitektonska postavka i kompozicija za jedan od najprepoznatljivijih arhitektonskih objekata u Bijeljini, kojim će biti funkcionalno i ambijentalno unaprijeđen ovaj prostor i samim tim učinjen atraktivnijim za širok spektar korisnika, kako bi ovaj lokalitet dobio i svoju turističku, kulturnu i urbanističko-arhitektonsku vrijednost.

U unutrašnjosti vodotornja se nalazi rezervoar (bazen) ovalnog oblika čija je zapremina 1500 metara kubnih (m3) vode. Njegova prvobitna uloga je bila da iz svog rezervoara prirodnim padom grad snabdijeva vodom za piće, a pumpama je voda ubrizgavana u rezervoar.

Ova građevina predstavlja jedan od simbola grada i najviša je tačka u gradu. Zgrada je izgrađena ne tako davne 1958. godine i visine je 42 metra. Upravo iz tih razloga došlo je do uređenja, rekonstrukcije i adaptacije objekta kako bi mu se dao prepoznatljiv izgled. Planirana je adaptacija i uređenje šetališta odnosno pješačke zone u tom dijelu grada.



 




 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije