Hercegovački grad mijenja vizuru, u toku realizacija dvije velike investicije

18.06.2022. 11:34 / Izvor: Fena
ljubuški

U dvije godine ostvareni su vidljivi pomaci u svim segmentima života u ovom hercegovačkom gradu.

Vedran Markotić dvije godine je na poziciji gradonačelnika Ljubuškog, a po njegovim riječima, u te dvije godine ostvareni su vidljivi pomaci u svim segmentima života u tom hercegovačkom gradu.

"Dvije godine mandata su brzo protekle, a na samom početku sam obećao dva prioriteta: demografija i jačanje gospodarstva. Mislim da se vide pomaci. Odmah na početku smo donijeli odluku o besplatnom prijevozu učenika osnovnih i srednjih škola, županija je omogućila besplatne udžbenike, a mi smo iz Grada osigurali besplatan pribor, tako da roditelji ne moraju ništa kupovati", rekao je u razgovoru za Fenu gradonačelnik Markotić.

Također, donesena je i odluku o smanjenju cijena vrtića pa su tako ljubuški vrtić najjeftiniji u Hercegovini.

"Vrtić je besplatan za svako treće, četvrto i iduće dijete. Također, financiramo i četiri privatna vrtića gdje su također niže cijene", naglasio je gradonačelnik.

Grad Ljubuški sufinancira i kupnju prve stambene nekretninu za mlade s 4.000 KM po obitelji te stipendira više od 600 studenata s ukupno 350.000 KM.

"Svi studenti prve godine dobiju stipendiju, kao i svi studenti viših godina koji uredno ispunjavaju svoje studentske obaveze. Tu se isprepleću mjere grada i županije, ali po feedbacku našeg stanovništva mislim da idemo u pravom smjeru", kazao je ljubuški gradonačelnik.

POMOĆ GOSPODARSTVU​​

Što se tiče drugog prioriteta, Markotić je istaknuo kako gradska uprava maksimalno stoji na raspolaganju gospodarstvenicima.

"Na Gradskom vijeću donijeli smo odluku o povratu novca za investitore, na način da smo to vezali za zaposlenost. Tvrtke koje dođu u Ljubuški, naprave pogon i zaposle ljude, njima se vraća novac koji su dali za zemljište. Osiguravamo im komunalije, asfalt, vodu, kanalizaciju do same parcele kako bi smanjili troškove koji one imaju", dodao je Markotić.

U tijeku je realizacija dviju velikih investicija koje će značajno poboljšati industrijsku sliku Ljubuškog.

"Jedna je investicija mesne industrije „Braća Pivac” koja privodi kraju izgradnju svog pogona na 8.000 metara četvornih. Ljubuški će za tu tvrtku biti centar za BiH i zemlje CEFTA-e. Očekujemo na početku 50-60 radnih mjesta, a kasnije i više. Također imamo potpisan ugovor s FEAL-om i uskoro bi se u Ljubuškom trebao početi graditi pogon te velike kompanije", rekao je gradonačelnik.

INFRASTRUKTURA I EKOLOGIJA​

Gradska uprava veliku pozornost poklanja i izgradnji infrastrukture na području grada, pa se tako gradi ljubuška zaobilaznica, kanalizacija u gornjem gradu, vodovod u Studencima za 250 domaćinstava u vrijednosti od 550.000 KM te još niz manjih projekata.

U tijeku je rekonstrukcija i obnova tvrđave hercega Stjepana, zatim posjetiteljskog centra na rimskom nalazištu Gračine, uređuju se gradska galerija i park kod Babovca.

"Zadnjih desetak godina Ljubuški napreduje, mijenja se vizura grada, od uređenja ulica do nove izgradnje. Jedini u županiji imamo pročistač otpadnih voda, konstantno se radi na izgradnji novih prometnica, javne rasvjeta po mjesnim zajednicama, uređuju se novi parkovi i sigurno je da imamo velik broj aktivnosti", kazao je od najmlađih gradonačelnika u BiH.

Po njegovim riječima, cilj je da Ljubuški postane jedan od čistijih i zelenijih gradova u Bosni i Hercegovini.

"Mi u Ljubuškom težimo očuvanju okoliša, jedna smo od prvih sredina koji smo potpisali deklaraciju o zabrani mini hidrocentrala. Vjerujem da smo sve ovo posudili od idućih generacija i red je na nama da očuvamo okoliš. Od 2012. na prostoru grada nemamo odlagalište otpada i na sve moguće načine gledamo očuvati okoliš. Radimo sada jedan veliki projekt na sanaciji divljih deponija, a radi se i na edukaciji od vrtića do srednjih škola o štetnosti bacanja otpada", naglasio je Markotić.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije