Pogledajte kako će izgledati brza cesta Mostar - Široki Brijeg - RH

26.07.2022. 08:42 / Izvor: Akta.ba
brza cesta

Izgradnja brze ceste Mostar Sjever – Široki Brijeg – granica sa Republikom Hrvatskom, dionica Polog – granica Republike Hrvatske, u dužini od 40,4 km, proglašena je projektom od javnog interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine.

Izgradnja brze ceste Mostar Sjever – Široki Brijeg – granica sa Republikom Hrvatskom, dionica Polog – granica Republike Hrvatske, u dužini od 40,4 km, proglašena je projektom od javnog interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine.

Brza cesta Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH koja povezuje Koridor Vc s cestovnom infrastrukturom Republike Hrvatske sastoji se od dvije dioniceto su Mostar sjever- Polog (20,3 km) i Polog-granica RH (40,4 km).

Dionica Polog – granica RH (40,4 km) se sastoji od dvije poddionice Polog – Polugrno i Polugrno – granica RH.

Početak trase na poddionici Polog – Polugrno je na području Mostarskog blata (Polog), koje se nalazi u području Hercegovačko-neretvanske županije (cca.1,5 km), dok ostatak poddionice prolazi područjem Zapadnohercegovačke županije i završava petljom Polugrno. Na poddionici je projektirano dvostrano odmorište "Gradina“.

Trasa brze ceste na poddionici Polugrno – granica RH prolazi područjem Zapadnohercegovačke županije, grada Širokog Brijega i općine Grude, te završava na granici s RH. Nakon petlje Podledinac trasa ide između naselja Ledinac i Podledinac pri čemu je najvećim dijelom u manjim nasipima i usjecima.

Sljedeća petlja predviđena na ovoj dionici je petlja Grude istok, koja se veže na postojeću cestu R420.

Na ovom dijelu trase najveći objekti su vijadukti Krštelica 1 (L=129m) i Krštelica 2 (L=140m) na kraku petlje Grude istok, te vijadukt Krštelica 3 (Ll=102m I Ld=75m).

Trasa se u nastavku nalazi u izrazito brdovitom dijelu, sjeverno od Gruda, sve do petlje Grude zapad, gdje se spušta u Grudsko polje.

Na ovom dijelu trase najznačajniji objekti su četiri vijadukta, a od petlje Grude zapad trasa prolazi kroz polje prema petlji Sovići sve do granice sa RH.

Za potrebe realizacije ovog projekta objavljen je i javni poziv radi sporazumnog pribavljanja nekretnina za izgradnju.

Utvrđeno je da su Autoceste Federacije BiH korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju ove ceste, a ovom javnom preduzeću naloženo je da pokrene postupak eksproprijacije nekretnina.

Sredstva za realizaciju ove odluke osigurat će JP Autoceste FBiH, a za provođenje ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije