Posušje dobilo prvu mini hidroelektranu, u blizini izgradnja i solarne elektrane

04.08.2022. 09:40 / Izvor: Akta.ba
hidro posušje

U Općini Posušje jučer je svečano puštena u rad minihidroelektrana na Senjakovini

U Općini Posušje jučer je svečano puštena u rad minihidroelektrana na Senjakovini. Riječ je o projektu čiji je nositelj JP Vodovod doo Posušje, a koji iskorištava dio potencijala na kraju transportnog vodovoda Senjakovine, odnosno hidro-energetskog potencijala akumulacije Tribistovo, pretvarajući ga u električnu energiju.

Nakon što je posuški župnik fra Mladen Vukšić blagoslovio prostorije minihidrocentrale, svečanu vrpcu zajednički su presjekli direktor JP Vodovod doo Posušje Frano Lebo i načelnik općine Posušje Ante Begić. Time su simbolično otvorili ovaj energetski pogon, prvi takve vrste u općini Posušje.

hidroelektrana posušje

 

Prethodno, minihidroelektrana na Senjakovini bila je u probnom načinu rada kada su vršena razna ispitivanja. Projektirala i opremila ju je tvrtka Končar elektronika i informatika d.d. Zagreb. Građevinske radove je izveo investitor, JP Vodovod Posušje d.o.o., a sufinancirana je sredstvima Općine Posušje i Županije ŽZH. 

Vrijednost investicije je 1.200.000,00 KM. Očekuje se godišnja proizvodnja 1750 MWh, čime će se ostvariti značajni prihodi na godišnjoj razini, a što će utjecati na daljnja investiranja JP Vodovoda.

Prema idejnim projektu kojim je definiran koncept korištenja hidro energije sustava akumulacije Tribistovo,  pored danas otvorene minihidroelektrane, predviđena je gradnja i još jednog sličnog objekta. Također u izgradnji je i kompleks solarne elektrane u neposrednoj blizini MHE na Senjakovini koji će dodatno povećati proizvodnju električne energije.

solarna posušje

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije