Počelo rušenje privremenih objekata na kružnom vijaduktu u Boljakovom Potoku

07.08.2022. 16:42 / Izvor: Akta.ba
Boljakov Potok

Počelo je rušenje privremenih objekata na lokalitetu kružnog vijadukta u Boljakovom Potoku, koji Devetu transverzalu spaja sa ulicom Džemala Bijedića, nakon četiri godine kašnjenja.

Počelo je rušenje privremenih objekata na lokalitetu kružnog vijadukta u Boljakovom Potoku, koji Devetu transverzalu spaja sa ulicom Džemala Bijedića, nakon četiri godine kašnjenja.

"Tri godine se čekalo da Skupština KS donese odluku o okviru za preseljenje privremenih objekata, a nakon što je odluka donesena u aprilu 2021., evo nešto više od godine dana da se realizuje", kazao je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

Boljakov potok

Rušenje objekata uslov je za nastavak radova i dovršetak izgradnje vijadukta. Objekti na lokalitetu kružnog trebali bi biti uklonjeni u toku ovog i narednog vikenda.

"Treba istaći da, iako je općina bila inicijator izgradnje, vršila eksproprijaciju zemljišta, projektovanje, djelimično sufinansirala, glavni investitor-ugovarač sa izvođačem radova je Direkcija za ceste KS koja djeluje u okviru Ministarstva saobraćaja kantona. U periodu izgradnje promijenio se nekoliko ministara saobraćaja i direktora Direkcije za ceste KS i uglavnom su bili naklonjeni ovom projektu, ali on nije bio glavni prioritet što se odrazilo i na rokove realizacije. Radovi neće biti završeni do izbora, spletom okolnosti ili namjera, manje je bitno. Najbitnije da se nazire kraj ovog najvažnijeg saobraćajnog projekta u našoj Općini", naglasio je Efendić.

Boljakov Potok

Kako je izjavio resorni ministar Adnan Šteta, Ministarstvo saobraćaja izdvojilo je 2,5 miliona KM za isplatu objekata koji se uklanjaju.

Prvobitna građevinska dozvola je mijenjana više puta kako bi bila pronađena najbolja rješenja za objekte na trasi, što je u određenim momentima usporilo realizaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije