Vjetroelektrana Podveležje otvorila novo poglavlje u razvoju Elektroprivrede BiH

14.08.2022. 10:27 / Izvor: Fena
podveležje

U proljeće 2021. u rad je puštena vjetroelektrana Podveležje i od tada 15 vjetroagregata visokih gotovo stotinu metara dominira mostarskom panoramom.

U proljeće 2021. u rad je puštena vjetroelektrana Podveležje i od tada 15 vjetroagregata visokih gotovo stotinu metara dominira mostarskom panoramom.

Radi se o investiciji Elektroprivrede BiH vrijednoj 77 milijuna eura, koja predstavlja značajno povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sustava spomenutog poduzeća.

Instalirana snaga VE Podveležje iznosi 48 MW, a od puštanja u pogon vjetorelektrana je proizvela 126,17 GWh što premašuje planiranu godišnju proizvodnju, kazali su Feni iz Elektroprivrede BiH.

Ta količina energije potrebna je za snabdijevanje otprilike 6.000 kućanstava, odnosno 25.000 stanovnika.

Iz Elektroprivrede BiH ističu kako ulaganja u obnovljive izvore energije, pored ekoloških benefita, osiguravaju pouzdano snabdijevanja električnom energijom i dugoročno smanjenja ovisnosti o uvozu energenata.

Planovi Elektroprivreda BiH u oblasti obnovljivih izvora podijeljeni su u više faza, a izgradnjom VE Podveležje otvoreno je novo poglavlje u razvoju nakon kojeg slijedi izgradnja vjetroelektrana Vlašić i Bitovnja kod Konjica.

Iz Elektroprivreda BiH podsjećaju kako je to poduzeće izrazilo interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije prihvatilo inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.

"S ciljem nadilaženja nastale situacije, a pozivajući se na odluke Vlade FBiH, JP Elektroprivreda BiH je inicirala i održala više sastanaka s resornim ministrom u Vladi HNŽ-a. Provedene aktivnosti nisu dovele do rezultata koji bi omogućio JP Elektroprivredi BiH podnošenje samoinicijativne ponude za dodjelu koncesije, a što je u skladu sa zaduženjima iz odluka Vlade FBiH”, naveli su iz Elektroprivrede BiH.

Pored ulaganja u vjetroenergiju Elektroprivreda BiH u planu ima izgradnju niza solarnih fotonaponskih elektrana širom Federacije BiH.

U tijeku je faza pripreme izgradnje sedam takvih elektrana na lokacijama Gornja Breza, Podveležje, Gračanica (Bugojno), Bijele vode (Kakanj), Kreka – Šićki Bord (Lukavac), Divkovići (Tuzla) i Banovići.

Ukupna planirana izlazna snaga u sedam spomenutih elektrana trebala bi biti oko 225 MW.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije