Posušje dobilo novu osnovnu školu

30.08.2022. 12:24 / Izvor: Akta.ba
Posušje

Riječ je o objektu nove osnovne škole fra Petra Bakule u Posušju, vrijednom više od šest milijuna konvertibilnih maraka.

U Posušju se u srijedu, 31. kolovoza, otvara Osnovna škola fra Petra Bakule u kojoj će učenici pohađati nastavu od 5. rujna, kada na području Županije zapadnohercegovačke počinje nova školska 2022./2023. godina.

U godinama koje obilježava smanjenje broja učenika i zatvaranje školskih objekata diljem BiH najmlađa općina u Hercegovini, općina Posušje, zbog prenapučenosti postojećih u funkciju stavlja novi školski objekt. Riječ je o objektu nove osnovne škole fra Petra Bakule u Posušju, vrijednom više od šest milijuna konvertibilnih maraka, priopćeno je iz Općine Posušje.

Kako je ranije rekao načelnik općine Posušje Ante Begić završetak ove škole je već godinama visoko na listi prioriteta budući da postojeća Osnovna škola Ivana Mažuranića Posušje broji oko 1.400 učenika te ju je nužno rasteretiti.

Istaknuli su kako se pri izvođenju radova na ovom višemilijunskom projektu mislilo na svaki detalj i standarde koje treba imati jedan moderni školski objekt, zbog čega se učenici mogu pohvaliti jednom od najopremljenijih škola u državi.

U 28 učionica nove osnovne škole bit će smješteni učenici od prvog do petog razreda, koji će nastavu pohađati u jednoj smjeni.

"Možemo slobodno reći da je otvorenje nove osnovne škole u Posušju projekt desetljeća. Prvi put u povijesti u središnjoj školi nastava će se organizirati u jednoj smjeni, što je veliki uspjeh u odgojno-obrazovnom procesu" kazao je Zvonimir Širić, ravnatelj Osnovne škole Ivana Mažuranića.

Usporedo s radovima na objektu radilo se i na poboljšanju prometne infrastrukture koja će omogućiti veću sigurnost učenicima.

Uz vlastita sredstva Općine Posušje radove na objektu nove škole financijski su pomogli Vlada FBiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, UNDP, kao i Vlada Republike Hrvatske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije