Osim obnove mosta iz Bitke za ranjenike, planirano i uređenje prilaza

19.09.2022. 13:35 / Izvor: Federalna.ba
bitka za ranjenike

Jedan od najvažnijih eksponata antifašizma nakon više od trideset godina dočekao je obnovu. Most iz Bitke za ranjenike ponovo će postati turističko središte Jablanice.

Jedan od najvažnijih eksponata antifašizma nakon više od trideset godina dočekao je obnovu. Most iz Bitke za ranjenike ponovo će postati turističko središte Jablanice. U sklopu ovog kompleksa, osim obnove mosta, planirano je uređenje prilaznih staza. Projekt vrijedan preko milijun maraka zaokružit će cjelokupnu turističku ponudu Muzeja Bitke za ranjenike.

Jubilarnih 80 godina od Bitke za ranjenike moglo bi se proslaviti upravo na otvaranju obnovljenog mosta. Eksponat koji je nastao rušenjem valjalo je obnoviti, budući da je drvenu konstrukciju još davne 1991. godine odnijela vodena bujica. Uz to su i pristupne staze u dugom vremenskom razdoblju ostale zapuštene i u lošem su stanju.

"Vrijeme što je prošlo ne možemo vratiti. Bitno je da je most urađen, očekujemo ubrzo tehnički prijem radova i izmjenu odobrenja za građenje. Kad završimo pristupne staze, memorijalni kompleks ćemo zaokružiti - ono što je bitno za turizam je da ćemo imati kompletnu ponudu“, kaže Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica

Originalni most, koji je izgradila Austrougarska monarhija u 19. stoljeću, porušen je 1943. godine u jednoj od najhumanijih bitki koja je obilježila povijest ovih prostora. Preko drvenog improviziranog mosta, podsjeća Armin Balić, direktor Javne ustanove Muzej Bitke za ranjenike na Neretvi, prešlo je 4 tisuće ranjenika, bolesnika, 20 tisuća, 100 tisuća izbjeglica...

Uvrštavanjem novih eksponata, kao i bogaćenjem sadržaja, Muzej Bitke za ranjenike bilježi porast turista za 50 posto, u odnosu na prethodne godine. Obnova mosta svakako će doprinjeti još većoj zainteresiranosti zaljubljenika u povijesna zbivanja.

Čuvati i održavati povijesno nasljeđe kroz godine bio je izazovan i težak zadatak, posebice zbog nedostatka sredstava. Ipak, nakon 30 dugih godina, projekt se bliži konačnome cilju. Za realizaciju, uz izvođače radova i Općinu, koja je investitor, u projektu sudjeluje Elektroprivreda BiH. Kompleks osnovan s ciljem baštinjenja prošlosti uz obnovu mosta postat će zaokružena cjelina za brojne generacije željne znanja o povijesnom i kulturnom naslijeđu ovih prostora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije