Uskoro rekonstrukcija terminala tečnih naftnih tereta u Mostaru

22.09.2022. 08:04 / Izvor: Fena
Terminali Federacije

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić obišao je u srijedu s Upravom "Operator – Terminali Federacije" prostor terminala tečnih naftnih tereta u Mostaru s čijom bi se rekonstrukcijom trebalo uskoro početi.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić obišao je u srijedu s Upravom "Operator – Terminali Federacije" prostor terminala tečnih naftnih tereta u Mostaru s čijom bi se rekonstrukcijom trebalo uskoro početi kako bi u naredne dvije godine bio stavljen u funkciju, a riječ je o najznačajnijem projektu u BiH, vrijednom oko 60 milijuna maraka.

Terminal tekućih derivata u Živinicama je otvoren, u Blažuju je započeta njegova gradnja, a krajem mjeseca u planu je raspisati natječaj za izvođača radova i za terminal u Bihaću, dok se u Mostaru radi na pripremama za njegovu obnovu.   

Po riječima predsjednika Uprave Gospodarskog društva "Operator-Terminali Federacije" Hermedina Zornića, ove su godine predvidjeli da će uraditi izvedbene projekte i sve što se tiče administracije, a početkom sljedeće bi trebali krenuti u raspisivanje javnoga natječaja za odabir najpovoljnijeg izvođača radova, čime bi počela temeljita obnova Terminala tekućih tereta u Mostaru.

"Na prostoru ex Jugoslavije ovo bi bio najbolji i najopremljeniji terminal tečnih tereta, gabarita oko 80 milijuna litara sa svom infrastrukturnom koja je prilagođena europskim standardima", rekao je Zorić.

Navodi kako je u obnovu terminala u Mostaru planiramo uložiti oko 60 milijuna maraka te očekuje da u naredne dvije godine terminal bude spreman za prijam tečnih tereta.

Riječ je o projektu od općeg interesa i jednim od najvećih na području BiH.

"Mi kao Operator smo sretni da ćemo dijelom programa javnih investicija Vlade FBiH, biti u prilici obnoviti i na području Hercegovine ovako značajan infrastrukturni projekt koji će definitivno pomoći u stabilizaciji tržišta nafte i naftnih derivata", istaknuo je član Uprave Gospodarskog društva "Operator – Terminali Federacije" Slaven Zeljko.

Dodao je kako će to doprinijeti u ispunjenju obveza direktiva Vijeća Europe i ugovora s Energetskom zajednicom jer je FBiH u obvezi skladištiti preko 200 milijuna litara obvezujućih zaliha nafte i naftnih derivata.

Po njemu, terminal u Mostaru će zauzimati praktično trećinu državnih rezervi na području FBiH.
 
Zeljko je također napomenuo kako će se ovim projektom angažirati i domaći kooperanti, ali uslijediti i otvaranje novih pedesetak radnih mjesta, što će s obzirom na njegovu vrijednost (60 milijuna maraka), imati direktan utjecaj na gospodarstvo FBiH.  

"U konačnici možemo očekivati jedan i skladišni prostor za privatne tvrtke kako bi robu (naftu i naftne derivate) koju kupuju mogli skladištiti na području ovoga terminala, čime bi i konačna cijena na benzinskim crpkama bila jeftinija", dodao je on.

 Gradonačelnik Mostar Mario Kordić, koji je ovom prilikom potpuno podržao ovaj projekat, istaknuo je njegove prednosti za samu lokalnu zajednicu kako zapošljavanjem domaćih ljudi tako i dodatnom vrijednošću za Zračnu luku Mostar koja je, kako je kazao, u blizini terminala, a koristi naftne derivate.  

"Ne treba naglašavati koliko je važno da država ima robne rezerve tekućih derivata, pogotovo u vrijeme ove energetske krize u svijetu", dodao je mostarski gradonačelnik. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije