Vjetropark Ivan Sedlo počinje s gradnjom

22.09.2022. 08:12 / Izvor: Akta.ba
ivan sedlo ugovor

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je da gradnja Vjetroelektrane Ivan Sedlo – Hadžići zvanično počinje u ponedjeljak, 26. septembra 2022. godine.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je da gradnja Vjetroelektrane Ivan Sedlo – Hadžići zvanično počinje u ponedjeljak, 26. septembra 2022. godine. Ovo je i svojevrstan poziv medijima da isprate početak gradnje prve vjetroelektrane na području Kantona Sarajevo.

Ministar Delić potpisao je aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane Ivan Sedlo–Hadžići sa Samirom Džaferbegovićem, direktorom kompanije Suzlon Wind Energy BH još u februaru prošle godine, ali zbog neophodnih dodatnih izmjena u projektnoj dokumentaciji, kompleksnosti samog predmeta koncesije, odnosno izgradnje i korištenja spomenute vjetrolelektrane, parcelizacije zemljišnih parcela u obuhvatu lokacije predmeta koncesije, a zatim i složenosti administrativnih procedura gradnja nije počela do danas.

"Potrajalo je, ali mi smo se maksimalno angažirali kako bi investitoru omogućili početak gradnje investicije vrijedne 30 miliona EUR-a, koja će Sarajevo uvesti u zajednicu proizvođača zelene energije. Imali smo niz prepreka koje smo konačno savladali i raduje me što ćemo u ponedjeljak ozvaničiti početak gradnje", najavio je ministar Delić.

Istakao je i da ova kompanija primjer kako se ne treba postupati s investitorima koji odluče investirati u našu zemlju, kao i da je takva praksa prošlost u Kantonu Sarajevo, posebno sada kad Kanton ima svoju Agenciju za privlačenje investicija i privatizaciju koja će biti siguran i pouzdan partner svim investitorima koji pokažu zanimanje za Kanton.

"To je kompanija koja od 2016. godine pokušava realizirati svoju investiciju i koja želi uložiti milione, ali mi je usporavamo našim administrativnim procedurama. Od prošle godine aktivno smo radili na uklanjanju svih prepreka i konačno omogućili realizaciju ovog projekta", podsjetio je ministar.

Dodao je i da je pismo koje je dobio od Tejjasa Parmera, direktora i člana Uprave Suzlon Energy iz Danske, pokazatelj da se naš zakonski okvir mora mijenjati i uskladiti s potrebama savremenog tržišta, kao i odnos prema investitorima, kako bi se nepovoljan imidž naše države u očima stranih investitora mijenjao. 

U pismu zahvale upućenom ministru Deliću, direktor Parmer istakao je da bh. podružnica kompanije Suzlon godinama vrijedno radila na ispunjavanju svih zakonskih zahtjeva naše zemlje, kao i da su u projekt uložili iskustvo, znanja i značajna finansijska sredstava. 

"Manevrisali smo kroz labirint složenog pravnog okvira i administrativnog sistema uspostavljenog u Bosni i Hercegovini. Trenutno smo blizu postizanja našeg cilja i imamo projekt spreman za izgradnju vjetroelektrane. Do ostvarenja našeg cilja ne bi došlo bez uključivanja Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, posebno do trenutka vašeg imenovanja na mjesto ministra. Tokom svog mandata, pokazali ste nam razumijevanje i relevantnu podršku kako da strani investitori dođu do relevantnih faza u životnom ciklusu našeg projekta. Vi i vaši saradnici u Ministarstvu radili ste s nama i pokazali spremnost i namjeru da se ovaj projekt realizuje u stvarnosti. Jako nam je drago što je projekt Ivan Sedlo pionirski projekt i prva vjetroelektrana ikada razvijena u Kantonu Sarajevo. Nadamo se da će naša investicija poslužiti kao pozitivan primjer i dokaz drugim investitorima da su ovi projekti mogući u Kantonu Sarajevo i da su nadležne institucije spremne da pomognu i podrže investitore na njihovom putu ka njihovoj realizaciji", stoji, između ostalog, u pismu direktora kompanije Suzlon iz Danske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije