Potpisani sporazumi za nova ulaganja u Bjelašnicu

18.10.2022. 14:06 / Izvor: Akta.ba
bjelašnica

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo nastavlja ulaganja u revitalizaciju i razvoj olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo nastavlja ulaganja u revitalizaciju i razvoj olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana.

Dosad su za ove namjene izdvojena sredstva od oko 30 miliona KM, a danas su potpisana dva nova sporazuma ukupne vrijednosti tri miliona KM, i to za projekte koji će dodatno osavremeniti i pobošljati ponudu tokom sezone skijanja na Bjelašnici.

Ministar privrede KS Adnan Delić je pojasnio da je ovim sporazumima sa KJP "ZOI 84" obuhvaćeno sufinasiranje izgradnje, nabavke i instaliranje dva nova paralelna ski lifta K1 i K2, te uređenje i podizanju sigurnosti na postojećim skijaškim stazama.

"Izgradnjom i instaliranjem ski liftova K1 i K2 faktički dobijamo novi dupli ski lift K1/K2, a samim tim povećavamo kapacitete ski centra sa 519 skijaša na sat na 2.300 skijaša na sat, što predstavlja značajno povećanje i unapređenje olimpijske infrastrukture za održavanje sportskih takmičenja, treninga, ali i turističkih i rekreativnih potreba građana", naveo je ministar Delić.

ugovor zoi

Direktor preduzeća Jasmin Mehić podsjetio je da se na Bjelašnici i Igmanu trenutno realiziraju projekti u vrijednosti oko 15 miliona KM, te da će biti završeni do početka sezone skijanja, dok će ostali projekti biti preneseni u sljedeću građevinsku sezonu.

"U saradnji s Ministarstvom privrede na Bjelašnici su pokrenuti projekti kojima revitaliziramo infrastrukturu, proširujemo i obnavljamo staze u njihovoj čitavoj dužini, a radimo i na obezbjeđenju dodatne sigurnosti skijaša kroz projekt vrijedan 860.000 KM", pojasnio je Mehić.

Obzirom na proširenje i uređenje ski staza koje je predviđeno u 2022. i 2023. godini, neophodno je da sve staze budu adekvatno označene i da je sigurnost skijaša i korisnika ski centra zagarantovana.

Sva ulaganja u olimpijsku infrastrukturu rezultiraju produženjem zimske turističke sezone, povećanjem broja korisnika i njihove potrošnje, što direktno utječe na povećenje prihoda preduzeća i njegovu samoodrživost te poslovnu likvidnost - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije