Velika turska grupacija planira izgradnju fabrike solarnih panela u BiH

24.10.2022. 10:16 / Izvor: Akta.ba
SOLARNI PANELI

Predstavljeni su projekti za koje su turske komapnije iskazale interes, čime se unapređuje učinkovitost ovakvih privrednih manifestacija.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) na čelu s direktoricom Milicom Marković je uz partnerstvo Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Turske (DEIK) i predsjedavajućim Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća Hasanom Topalogluom, te ambasadorom BiH u Turskoj Adisom Alagićem organizovala poslovni forum u Istanbulu. Tokom foruma predstavljeni su projekti iz oblasti energetike, izgradnje turističkih kompleksa, metalo-prerađivačkog sektora i sektora proizvodnje hrane. Predstavljeni su projekti za koje su turske komapnije iskazale interes, čime se unapređuje učinkovitost ovakvih privrednih manifestacija.

Kao rezultat ove posjete Turskoj dogovorena je posjeta velike turske grupacije BiH s ciljem ispitivanja lokacija i uslova za izgradnju fabrike solarnih panela.

U saradnji s Gradom Konyom, gradonačelnikom Ugur Ibrahim Altayom, generalnim sekretarom, počasnim konzulom BiH u Konyi Ercanom Usluom  i Industrijskom komorom Konje organizovan je i poslovni forum u Konyi. Predstavnici FIPA-e i ambasador Alagić su tom prilikom predstavili osnovne karakteristike poslovnog ambijenta i prednosti za ulaganje BiH.

SOLARNI PANELI

Direktorica Marković je istaknula da u posljednje dvije decenije bilateralni odnosi dvije zemlje su znatno unaprijeđeni i da je Turska u 2021.godini među tri najveća investitora u BiH. Prvi Sporazum o slobodnoj trgovini BiH i Turske potpisan je 2003. godine, koji je proširen i obogaćen 2019. godine i stupio na snagu 1. augusta 2021.

Takođe je između ostalog navela da su niža cijena električne energije, niži porezi na dobit kompanija i blizina tržišta EU su ključni faktor za ulaganje turskih privrednika u BiH.

Dogovoren je dolazak kompanija zainteresovanih za turističko-ugostiteljski sektor, te proizvodnju energije iz otpada i bio mase.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije