Projekat vrijedan 2,5 miliona KM: Bjelašnica dobiva najduži alpine coaster u BiH

28.10.2022. 15:08 / Izvor: Akta.ba
bjelašnica

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić sastao se danas s direktorima preduzeća iz resora privrede, a povod sastanku je inicijativa Turističke zajednice KS da se na Bjelašnici izgradi alpine coaster.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić sastao se danas s direktorima preduzeća iz resora privrede, a povod sastanku je inicijativa Turističke zajednice KS da se na Bjelašnici izgradi alpine coaster.

Riječ je o projektu koji bi zajedno realizirali ZOI '84, Turistička zajednica KS, "Sarajevo-šume" i Uprava za šumarstvo Ministarstva privrede, kao prvi koji bi podrazumijevao zajedničko učešće javnih preduzeća u realizaciji, s tim da bi se dobit djelila između ZOI '84 i Turističke zajednice KS.

Ministar Delić je kazao da će Ministarstvo podržati ovaj projekt svim potrebnim kapacitetima, a preduzeće “Sarajevo-šume” i Uprava za šumarstvo pomoći će u tehničkoj i stručnoj realizaciji.

"Trebaju nam ljetni sadržaji na Bjelašnici i ovo je sigurno projekt koji ćemo podržati, jer će doprinijeti jačanju sadržaja na ovoj planini, a pri tome neće narušavati njen prirodni sklad. S obzirom na to da je riječ o demontažnim objektima koji će biti postavljeni tokom ljetnih sezona, oni neće ni na koji način utjecati na funkcionalnost ski staza", izjavio je ministar Delić.

Predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda pojasnio je da je ideja izaći iz ustaljenih okvira poslovanja javnih preduzeća, napraviti iskorak u poslovanju i ostvarivanju dobiti iz vlastitih prihoda.

"Imamo ideju da, po uzoru na druge planine, iskoristimo prirodni potencijal, položaj i poziciju Bjelašnice i zajedno s preduzećem ZOI '84 i drugim preduzećima iz našeg resora napravimo turističku atrakciju koja bi tokom ljetne sezone ponudila bogat turistički sadržaj i prihode i za ZOI i za Turističku zajednicu", kazao je Magoda.

Alpine coaster protezao bi se na relaciji od šestosjeda do Babinog Dola, s međustanicom kod akumulacije dva, za koju je planirano ambijentalno uređenje s pratećim uslužno-ugostiteljskim sadržajima kao što su suvenirnica, cafe i restoran s pogledom na grad, dječji i drugi sadržaji za rekreaciju. Zbog ove razdaljine, to bi bio najduži alpine coaster u Bosni i Hercegovini.

Prema prvim, nezvaničnim procjenama, projekt vrijedi oko 2,5 miliona KM, a Turistička zajednica KS spremna je u potpunosti finansirati cijeli iznos. Početak gradnje predviđen je po provođenju standardnih administrativnih procedura, a procjena je da bi to moglo biti sredinom proljeća sljedeće godine. Završetak radova predviđa se do početka ljetne sezone 2023. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije