Počela rekonstrukcija postojećeg objekta: Zenica dobija biznis centar

01.11.2022. 09:10 / Izvor: Akta.ba
Almy Business Center
OTVORI GALERIJU

Almy d.o.o. Zenica gradit će novi reprezentativni objekt – Almy Biznis Centar u centru Zenice, potvrđeno je iz ove kompanije.

Almy d.o.o. Zenica gradit će novi reprezentativni objekt – Almy Biznis Centar u centru Zenice i to na lokaciji bivše ASA banke, potvrđeno je iz ove kompanije.

"Radi se isključivo o rekonstrukciji i modernizaciji postojećeg objekta, koji zadržava svoju prvobitnu namjenu – poslovni objekat. Osim modernizacije, novim projektnim rješenjem velika pažnja je posvećena energetskoj efikasnosti objekta kao i zadovoljavanju protupožarnih i ostalih zakonskih propisa", objasnili su investitori iznoseći detalje i izgled budućeg objekta.

Napominju da je postojeća zgrada čija je rekonstrukcija u toku jedna od prvih poslovnih zgrada izgrađenih u Zenici davne 1963. Projektant je uvaženi arhitekta Karlo Kužatko.

"Kako objekat banke za Zenicu ima određeni značaj, investitor Almy d.o.o. se odlučio da uvaži želje arhitektonske javnosti i da zadrži postojeći objekat uz temeljito osavremenjivanje, ali suštinski zadržavajući njegov izgled i namjenu. Za rekonstrukciju postojećeg objekta izdata je urbanistička saglasnost i građevinska dozvola od strane Službe za urbanizam Grada Zenice", navode.

Rekonstrukcijom koja je u toku sva unutrašnja stolarija i bravarija će se ukloniti i zamijeniti novom.

Postojeća fasada koja je bila u izuzetno lošem stanju se u potpunosti mijenja. Svi stropovi od drvene podkonstrukcije, trske i maltera se ruše i mijenjaju, kao i svi finalni slojevi poda, rečeno nam je o ključnim potezima investicije i rekonstrukcije.

Obzirom da objekt nije imao nikakvu termičku izolaciju, u skladu sa propisima donesenim u međuvremenu, na objektu su sa sve četiri strane projektovane dodatne obloge, termoizolacija i finalna fasadna obloga.

Postojeće centralno stepenište, koje povezuje sve spratove i hol se zadržavaju kao dominantan prostorni element.

U objektu su planirana tri lifta, od čega jedan – panoramski sa staklenim vratima i staklenom čeonom stranom (omogućava pogled izvan objekta) koji povezuje spratove od prizemlja do 5. sprata

Za prilaz osobama sa invaliditetom sa nivoa trga na nivo prilaznog platoa prizemlja planirana je vanjska lift platforma.

Postojeći objekat nije imao požarno stepenište, i u skladu sa važećim propisima moralo se dodati ovo stepenište.

Energetski certifikat je svojevrsna osobna iskaznica građevine u kojoj se na pregledan način predočavaju energetska svojstva zgrade, stanje i učinkovitost energetskog sustava te kvaliteta i svojstva elemenata toplinske izolacije (grijanje, stolarija, kvaliteta zidova i sl). U dokumentu je precizno izraženo koliko energije vaša nekretnina troši, koliko energije nepotrebno gubi te kojem energetskom razredu pripada. Bitno je naglasiti da će objekat banke biti izrađen/rekonstruisan po najvišim standardima energetske efikasnosti I uštede energije za ovu vrstu objekata.

Almy Biznis Centar se nalazi u samom centru Zenice okružen institucijama koje su značajne za funkcioniranje grada, kao što su Gradska uprava, MUP Kantona, Kantonalno Tužilaštvo, Općinski sud, glavne poslovnice banaka, BH Telecom itd.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije