Mostar sjever - Mostar jug: 220 miliona eura zajma za izgradnju 15 km duge dionice

10.11.2022. 08:03 / Izvor: Akta.ba
koridor VC

Savjet ministara BiH utvrdio je i uputiće Predsjedništvu BiH Prijedlog ugovora o zajmu za Koridor 5c - Projekat Mostar sjever - Mostar jug.

Savjet ministara BiH utvrdio je i uputiće Predsjedništvu BiH Prijedlog ugovora o zajmu (Koridor 5c - Projekat Mostar sjever - Mostar jug) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, s Osnovama za njegovo zaklјučivanje, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

Zajam vrijedan 220 miliona eura namijenjen je za izgradnju oko 15 km duge dionice auto-puta na Koridoru 5s sa dvije dvostruke trake. Dionica počinje petlјom Mostar sjever i završava petlјom Mostar jug. Očekuje se da će dionica imati 5 tunela i 10 vijadukta na svakom od dva kolovoza.

Rok otplate zajma je 15 godina, uklјučujući četiri godine grejs perioda na otplatu glavnice, uz povolјnu EURIBOR kamatu. Zajam je alociran na Federaciju BiH (Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH - agencija za implementaciju). Planirano je da projekat bude završen do kraja 2026. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije