Vjetropark Ivan-Sedlo dobio građevinsku dozvolu

11.11.2022. 14:42 / Izvor: Akta.ba
ivan sedlo dozvole

Općina Hadžići je jučer izdala građevinsku dozvolu privrednom društvu “Suzlon Wind Energy BH” d.o.o. za izgradnju pet turbina vjetroelektrane na Ivan Sedlu.

Općina Hadžići je jučer izdala građevinsku dozvolu privrednom društvu “Suzlon Wind Energy BH” d.o.o. za izgradnju pet turbina vjetroelektrane na Ivan Sedlu. Radi se o pet pojedinačnih proizvodnih jedinica ukupne instalisane nazivne snage od po 5 MW.

Vjetropark Ivan Sedlo je investicija vrijedna oko 70 miliona maraka, čime će Kanton Sarajevo dobiti prvu vjetroelektranu i kartu za ulazak u zajednicu proizvođača zelene energije.

Samir Džaferbegović, direktor kompanije "Suzlon BH", istakao je da se okončanje radova očekuje u narednih 18 mjeseci, te da će ova vjetroelektrana godišnje proizvoditi oko 70.000.000 kWh, što će direktno utjecati i na smanjenje emisije ugljen dioksida za 500 tona godišnje.

"Hvala Općini Hadžići, načelniku Ejuboviću i nadležnoj službi na profesionalnom odnosu. Ova Općina je primjer za sve druge. Toplo bih preporučio svim investitorima da dođu u ovu lokalnu zajednicu i pokrenu svoje biznise", kazao je Džaferbegović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije