Investicija od 15 miliona KM: Objavljen tender za izgradnju FNE Banovići Selo

14.11.2022. 14:04 / Izvor: Akta.ba
FNE Banovići Selo

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH objavilo je tender za izgradnju fotonaponske elektrane (FNE) Banovići Selo, u općini Banovići, snage 8,36 MW/8,8 MVA, saznaje Akta.ba.

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH objavilo je tender za izgradnju fotonaponske elektrane (FNE) Banovići Selo, u općini Banovići, snage 8,36 MW/8,8 MVA, saznaje Akta.ba.

FNE Banovići Selo zajednički je projekat Općine Banovići i Elektroprivrede BiH, gdje je Elektroprivreda nosilac svih aktivnosti oko realizacije.

Ugovor o saradnji i zakupu zemljišta u svrhu izgradnje fotonaponske elektrane "FNE Banovići Selo"ranije su potpisali generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede Senad Salkić i načelnik Općine Banovići Bego Gutić.

"Drago nam je da je Općina Banovići prepoznala Elektroprivredu BiH kao partnera u ovom projektu. Elektroprivreda BiH će u narednom periodu kroz druge javne pozive pristupiti zakupu ili otkupu zemljišta za izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana, ali i drugih oblika obnovljvih izvora električne energije", kazao je ranije Andelija.

Fotonaponska elektrana gradit će se na 100.050 metara kvadratnih zemljišta koje je ponudila Općina Banovići u zakup na 25 godina. Ova lokacija je rekultivisano odlagalište na površinskom kopu RMU “Banovići” i posjeduje rapoložive resurse – elektroenergetsku i putnu infrastrukturu za razmatrani savremeni način izvedbe FNE velikih snaga.

"Nakon raspisivanja javnog poziva Općina Banovići kandidovala je jednu devastiranu površinu koja je nekad bila u vlasništvu RMU Banovići. U procesu rekultivacije je vraćena Općini Banovići. To je degradirana rudarska površina na kojoj će se graditi objekat fotonaponska elektrana koja će proizvoditi električnu energiju iz obnovljvih izvora", rekao je načelnik Općine Banovići Bego Gutić.

fotonaponskaelektrana

Ova elektrana proizvodit će električnu energiju iz obnovljvih izvora, a procijenjena vrijednost ukupne investicije je 15 miliona KM.

Kako stoji u tenderskoj dokumentaciji, ugovor će se dodijeliti izabranom ponuđaču koji je dostavio prihvatljivu ponudu sa najnižom cijenom.

Rok izvršenja posla je 24 mjeseca od datuma zvaničnog početka realizacije ugovora, a što je definisano u nacrtu ugovora.

Također, ponuđačima je dozvoljeno podugovaranje. Ponuđači treba u ponudi da navedu da li i u kojem iznosu predviđaju sklapanje podugovora sa trećom stranom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije