Izgradnja infrastrukture: Preduslov za brži ekonomski razvoj Brčko distrikta BiH

28.11.2022. 07:45 / Izvor: Federalna.ba
dvorana brčko

Ako pitate građane šta im je najpotrebnije u Brčkom, nabrojat će vam niz nedostajućih infrastrukturnih projekata.

Nedostajuća infrastruktura, kao i u većem dijelu Bosne i Hercegovine, kočnica je za brži ekonomski razvoj Brčko distrikta. Iako su mnogi građani, usljed brojnih neostvarenih ranijih planova, odavno već izgubili nadu da će se na području ove lokalne zajednice nešto ozbiljnije izgraditi, u posljednje vrijeme imamo nove ambiciozne najave. Provjerili smo koliko su one realne.

Ako pitate građane šta im je najpotrebnije u Brčkom, nabrojat će vam niz nedostajućih infrastrukturnih projekata - bazen, fiskulturna dvorana, bolnica, autobuska stanica...

S obzirom na višedecenijsku historiju neostvarenih planova, ne vjeruju u realizaciju novih.

Objava idejnih rješenja ponovo je aktuelizirala priče o izgradnji moderne autobuske stanice, multifunkcionalne gradske dvorane sa zatvorenim bazenom, akvaparka.

Ismet Dedeić, prvi čovjek Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH - koji je i ranije kao političar imao ambiciozne planove, prije svega na poznatom brčanskom izletištu Ficibajer - smatra da je napokon sazrelo vrijeme da to bude i ostvareno u naredne dvije-tri godine: "Vjerujem da će sigurno određenom fazom što kapitalnim sredstvima Distrikta, što ponudom privatnim investitorima da izgrade određene sadržaje, vrlo brzo početi izgradnja planiranih sadržaja".

Ukoliko napokon počne konkretnija realizacija nedostajućih infrastrukturnih projekata u Brčkom, bio bi to značajan preduslov za brži ekonomski razvoj ove lokalne zajednice sa mnogo neiskorištenih potencijala. Poseban napredak se očekuje u sektoru turizma, gdje osnivaju turističku organizaciju.

"Sve će to biti infrastruktura koja će biti podesna za razvoj turizma. Upravo to i jeste smisao turističke organizacije, da takav jedan kreiran i upakovan turistički proizvod plasira na tržište, što dosad nije bio slučaj, jer se nismo pojavljivali ni na jednom turističkom sajmu", ističe Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam Brčko distrikta BiH.

Kao najvažniji infrastrukturni projekat ističe se autoput Sarajevo - Beograd. Nakon što je kroz maratonske pregovore između svih nivoa vlasti u BiH napokon postignut kompromis o trasi kroz Brčko distrikt BiH, sačinjen je konačan prijedlog koji je trenutno u proceduri javnog uvida.

Sve u svemu, mnogo ambicioznih planova koji bi svojom realizacijom vratili optimizam i nadu bh. građanima da perspektivnu budućnost mogu pronaći i unutar naših granica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije